Hirdetés

Jordán Tamás rendezi a nyolcvan éves Törőcsik Marit köszöntő gálát

2015.10.10. 07:36

A színésznő az elmúlt hetekben kórházban volt, sokan aggódtak érte.

Három hete jött a hír - mi is beszámoltunk róla -, hogy Törőcsik Mari kórházba került. Az, hogy a művész "a szokásos kivizsgáláson" vett részt, nem mindenkit nyugtatott meg, hiszen 2008 őszén életveszélyes állapotban került kórházba, és csak hosszas kezelések és rehabilitáció után tért vissza a színpadra.

A Nemzet Színésze egy keringés-összeomlást követően a klinikai halál állapotába került, és bár meggyógyult, képtelen használni a jobb kézfejét, és folyamatos fájdalom gyötri - számolt be róla még január végén a Blikk.

Akkor a színésznő ezt nyilatkozta a lapnak: "De a színpadon megfeledkezek róla, és hál’ istennek, ilyenkor a kollégáknak sem tűnik fel, hogy görcsben van."

Az sem volt éppen bíztató, hogy bár Törőcsik Mari nyáron megkezdte Az öreg és a tenger című produkció próbáit Anatolij Vasziljev rendezővel, ám orvosai tanácsára végül nem vállalta a novemberi bemutatót.

Anatolij Vasziljevvel a Nemzeti Színház parkjában. Fotó: Nemzeti Színház.

Szeptember végén a Borsnak nyilatkozott.

"Most már nehezebben viselem a kórházat. De ez nem türelem kérdése. Ne felejtse el, nagyon messziről jöttem vissza, a klinikai halálból, ami után őrülten kiszolgáltatott voltam két hónapig. A kiszolgáltatottság nem kellemes érzés. Most sem jobb a helyzet, már állandó istápolásra szorulok, egy percig sem maradhatok egyedül, éjjel-nappal, otthon is vigyáznak rám – folytatta a színésznő, aki ezzel a pár mondattal befejezettnek is tekintette az állapotjelentést, ugyanis nem szereti, ha a bajairól szólnak a hírek.

Be fogok lépni a színpadra, és össze fognak súgni az emberek, hogy vajon összeesem-e? Pe­dig a színpadi teljesítményemen nem látszik a béna kezem sem, még a legjobb ba­rátaim sem ve­szik észre. Nem tudom, hogy csináltam, de hatvan év alatt arra ké­szítet­tem fel magam, hogy ha azt mondták, hogy be kell lép­ni a szín­padra, vagy azt, hogy tessék, csa­pó, vagy ha ta­lálkoznom kell kö­­zönséggel, ak­kor az idegrend­sze­­­rem egyik pil­lanatról a másikra abba az ál­lapotba kerül, amibe kell. Az ideg­rendszernek kell vibrálóan élni. Mindig feldobom ma­gam, mi­nél nagyobb a dráma, an­nál job­ban kell, hogy jó kedvem le­gyen."

A színésznő november 23-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját, amely alkalmából a Nemzeti Színház gálával és kiállítással köszönti.

Ugyanakkor a színésznő továbbra is játssza szerepeit a Nemzetiben, legközelebb október 24-én és 25-én lép színpadra Zsótér Sándor rendezésében, Henrik Ibsen Brand című darabjában.

De Törőcsik Mari fellépett október elsején az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán a Zene világnapi rendezvényen, hetedikén pedig sajtótájékoztatót tartott annak apropóján, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kulturális tér nyílik Budapesten. Alábbi fotónk is ekkor készült.

Fotó: Mohai Balázs (MTI)

De visszatérve egy kicsit a születésnapi estre: annak megrendezésére Jordán Tamást, a Weöres Sándor Színház vezetőjét kérte fel Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója.