Hirdetés

Jövő májustól nyit az osztrák munkaerőpiac

2010.07.27. 11:21

Hirdetés

Jövő év május elsejétől Ausztria megnyitja munkaerőpiacát a külföldiek előtt, de attól, hogy megszűnik a moratórium, ott sem lesz több munkahely, így nem várható, hogy jóval több magyar talál kinti munkát - írta a Kisalföld keddi száma.

Akik kellettek, már régen Ausztriában dolgoznak - mondta a lapnak a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Horváth Vilmos szerint mintegy 15 ezer magyar munkavállaló ingázik Ausztriába a nyugat-dunántúli régióból. Ők a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és az építőipar egyes szegmenseiben dolgoznak. A felszolgálók 1100- 1700 eurót, a szakácsok 1200-2500 eurót, a konyhai kisegítők 1000-1200 eurót keresnek havonta. Az építőiparban 2000-2300 eurót lehet keresni havonta.

Horváth Vilmos rámutatott : Sopronban viszonylag alacsony a munkanélküliség, ez összefüggésben van az ingázással, ugyanakkor akinek a határ túloldalán van állása, ott fizet adót és a fizetés jelentős részét is ott költi, azaz az áfa zöme sem a magyar államkasszába kerül. A magyar adórendszert úgy kell átalakítani, hogy megérje itthon maradni - vélekedett a kamarai elnök.