Melyiket fenyőfát válasszuk? - Nordmann, luc- vagy ezüstfenyőt esetleg műfenyőt

Karácsony

alon

2020.12.08. 19:02

Karácsonyfa nélkül nincs karácsony. Jó tanácsok fenyőfa vásárlás előtt.

Milyen fenyőfát válasszunk? Mire figyeljünk a vásárláskor? Ha már eldöntöttük, hogy milyen legyen, az ünnepig hogyan tároljuk? Segítünk a döntésben.

Nordmann, luc- vagy ezüstfenyőt esetleg műfenyő?

Ha hagyományos fenyőillatot szeretne, akkor a lucfenyő a legjobb választás. Ez az egyik legnépszerűbb fajta, bár a meleg lakásban nem tartós, nagyon hamar kiszárad és lepotyognak a tűlevelei. Kétségtelenül minden évben ez a legolcsóbb fajta.
Az ezüstfenyő már tartósabb, illatosabb. Igaz ezt az ára is tükrözi. Míg az idén a luc átlagára 3000 forint, az ezüstfenyő 4000-5000 forint is lehet a méterenként.
A nordmann a legdrágább fenyőfa fajta, nem véletlenül. Akár 12 év is lehet, míg eléri a vágási méretet. A fenyő illata enyhén narancsos, levele puhább, mint az előző két fajtáé, azonban nem szúr. Továbbá sokáig tartós marad. Az ára az idén méterenként 6000 forint is lehet.

Milyen fenyőfát válasszunk?

A műfenyőre szavazók sokszor környezet- vagy természetvédelmi szempontok miatt nem vesznek valódi fát, azt azonban tudni kell, hogy a karácsonyi fenyő éppolyan termesztett növény, mint a vágott virág. A fenyő esetében annyi a különbség, hogy a vízkereszt után kirakott fákat fel is dolgozzák, majd biomasszaként hasznosítják.

A műfenyők újrahasznosítására is van lehetőség, ám azt ha mellőzik, maradványaik évekig szennyezik a környezetet.

Így győződjünk meg arról, hogy mennyire frissen vágott a fenyőfa

A fenyőfa frissességéről többféle módszerrel meg lehet győződni. Akkor friss a fenyőfa, ha

  • finoman megdörzsöljük az ágat, és ha nem maradnak a kezünkben a tűlevelek;
  • tönkjénél fogva a földhöz ütögetve nem hullanak le a tűlevelek, továbbá
  • ha nem törnek le könnyen a fenyőfa ágai, akkor megfelelő a fenyőfa nedvességtartalma.

Ezt tegyük fenyővel, ha pár héttel korábban megvásároltuk

Amennyiben már korábban megvesszük a fenyőt, érdemes otthon kibontani és hűvös helyen tárolni. Sőt, ha van rá lehetőségünk vásárlás után a fenyőfát állítsuk egy vödör vízbe.

A fenyőfatalpba állítás előtt fűrészeljük le a fa aljáról egy darabot, így a friss vágás elősegíti a további vízfelvételt. Ezután is folyamatosan gondoskodjunk a víz utánpótlásáról – lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe vizet lehet tölteni.

Földlabdás vagy cserepes fenyő?

Ha későbbiekben lesz helye a fának a kertben, akkor érdemes a földlabdás fenyőfát vásárolni. Ennek a fenyőnek legintenzívebb az illata, és nem hullajtja tűlevelét. Célszerű kisebb méretű, 1-1,5 méter magas fenyőt választanunk, ugyanis az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak.

Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a földlabdás vagy cserepes fenyőfát egy hűvös, de fagymentes helyiségbe.
A fenyő tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezzük. Vigyázzunk, hogy a díszítésnél ne sértsük meg a hajtásokat, csúcsrügyeket. Ha nem találjuk elég szabályosnak, még akkor se vágjuk le a feleslegesnek gondolt ágakat.

A cserepes fenyőt egy hétnél tovább ne tartsuk a lakásban. Néhány naponta locsoljuk meg és ellenőrizzük, hogy a földje mindig nedves legyen.

A fa „kiszoktatása” így történjen: egy hétre tegyük a fenyőt egy 0-5 fokos helyiségbe, majd újabb egy hétre az ajtó elé a szabadba, azután a kertbe.
Ha nagyon fagyos a talaj, és nem tudjuk elültetni, akkor a tél végéig a cserepet hullámpapírral vagy zsákkal bugyoláljuk be a fagy elől. A fenyőfa zöld részét nem kell védeni.

.