Mostanában megszaporodtak a konyhai tűzesetek a megyében.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság híradása szerint az elmúlt pár hónapban több esetben is riasztották a tűzoltókat konyhai tűzesethez, illetve tűzhelyen felejtett étel miatt, de az is többször előfordult, hogy nem a feledékenység, hanem az égő olaj helytelen oltása okozott jelentős károkat, esetleg sérüléseket. A szombathelyi hivatásos tűzoltók egy szimuláció során bemutatták, milyen veszélyekkel járhat, ha vízzel próbálják meg eloltani a felforrósodott, égő zsiradékot.
Az igazgatóság udvarán egy kisebb edényben felhevítették az olajat, majd egy tűzoltó vizet öntött rá.
Erős és forró lökéshullám kíséretében azonnal hatalmas lángok lobbantak fel a lábas két méteres körzetében.
Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta, hogy ha ez a kémiai reakció egy zárt helyiségben jön létre, a robbanás rendkívül nagy károkat és súlyos égési sérüléseket is okozhat.
Kiemelte, hogy legjobb, ha már a főzés megkezdésekor készenlétbe helyezünk egy megfelelő méretű fedőt.
Amennyiben az olaj esetleg égni kezd, az edényt lefedve, illetve a tűzről levéve az oxigén-utánpótlás hiánya miatt a lángok maguktól elalszanak.