A hagyományostól a különlegesig – Ősszel ültethető növények az Örökzöld Kertészettől

2015.11.04. 21:05

Most drón segítségével "sétát" is tehet a kertészetben.

Itt van az ősz, és ez az évszak a kertbarátok számára többek között a növények ültetésének ideje.

Ám a vásárlók ma már nem csak a klasszikus növényeket keresik, hanem egyre nyitottabbak az újdonságokra is.

A szombathelyi Örökzöld Kertészetből nem távozik üres kézzel, ha például "hagyományos" diófát szeretne ültetni (ám felhívják a figyelmét arra, hogy ha oltványt választ, akkor nem csak sok-sok év múlva az unokák örülhetnek a termésnek, hanem pár éven belül saját maga is), és akkor sem, ha különlegességekre "vadászik".  

Mindenek előtt tegyen egy "sétát" a kertészetben az alábbi videó segítségével, majd konkrét növényeket ajánlunk.

Feketefenyő bonszáj

Az utóbbi években hazánkban nagy népszerűségre tettek szert a bonszájok, hiszen méretük miatt a kisebb kertek díszei is lehetnek.

A feketefenyő bonszáj is bizonyára sokak számára jelent ideális megoldást, hiszen központi helyre (például a bejárat közelébe vagy előkertbe) ültetve látványos növénnyel dobhatjuk fel a kertünket.

Télálló növényről van szó, nincs túl nagy helyigénye, hiszen évente mindössze pár centimétert nő, és a Vas megyére jellemző savanyú talajt kedveli.

 

Japán dérbabér

Ez az örökzöld cserje némely fajtája piros bogyóival az ősz nagy részében, heteken át díszít.

De nem csak ezt „tudja”, hiszen tavasszal virágzik, ekkor szintén dísze lesz a kertnek. Más dérbabér fajták ősszel borulnak virágba. A mostanában virágzó, porzós fajták termést nem hoznak.

 

Lombos fák

Az Örökzöld Kertészetben azok is megtalálják, amit keresnek, akik a hagyományos fák hívei.

Ősszel lombos fákat is ültethetünk, legyen szó platánról, virágos kőrisről, bíbor nyírfáról, gömbszivarfáról, vérszilvafáról vagy éppen csüngő vérbükkről.

A lombos fák kiválasztásánál vegyük figyelembe kertünk adottságait, méretét. A törzsre oltott díszfáknak csak a lombkoronája nő, a törzsük csupán vastagabb lesz, de magasabb nem, így a kisebb kertekbe vagy légvezetékek alá is találhatunk kedvünkre valót.

 

Keleti platán

Ennek a növénynek alapvetően gömb alakú koronája van, de az Örökzöld Kertészetben láttunk olyan változatot is belőle, mely igazán különleges, tető formájú koronát nevel a speciális rácsnak köszönhetően.

Termése pedig az őszi dekorációk egyik kelléke.

 

Magyal

A karácsonyi időszak egyik legkedveltebb növénye ez az örökzöld.

Látványos, kompakt növény, fényes, bőrszerű levelekkel. Több levél-színváltozatban kaphatók, bogyós és bogyó nélküli fajták egyaránt.

 

Szabadgyökeres diófa

A konténeres gyümölcsfákat egész évben lehet ültetni, de a szabadgyökereseket ősszel illetve tavasszal kell. Utóbbiak közül itt van a Milotai10-es diófa is, amelynek a sokak által ismert, úgynevezett papírhéjú dió termése rendkívül kedvelt, hiszen könnyű feltörni, a dióbél pedig nagy szemű.

Nem árt tudni, ha a diófát nem csak az unokáknak, hanem magunknak is szeretnénk ültetni, válasszunk oltványt, mivel az három-öt éven belül termőre fordul.

 

Más szabadgyökeres oltványok

Az Örökzöld Kertészetben természetesen nem csak diófát vásárolhatunk, hanem más szabadgyökeres gyümölcsfát is.

Bőséges a választék, a szabadgyökeres szőlő, a bogyós gyümölcsűek (köszméte, ribiszke, málna, szeder, szedermálna, josta, rikö) épp úgy megtalálhatók, mint mondjuk a szabadgyökeres rózsa vagy éppen a szabadgyökeres fenyőcsemeték. Utóbbiak 70 és 350 forint közötti áron kaphatók: a lucfenyő a legolcsóbb, a normand a legdrágább. Különlegességük, hogy ha valaki saját fenyőfát szeretne nevelni, akkor a luc esetében négy-öt év alatt eléri a növény a karácsonyfa magasságot; természetesen a normandnak ehhez nyolc-tíz év kell, nem véletlenül ez a legdrágábban beszerezhető karácsonyfa.  

 

Áfonya

A cserépben kapható áfonyák egész évben ültethetők.

Tudni kell, hogy a savanyú, 4-es Ph értékű, tőzeges földet kedvelik.

A kék fürtös áfonyák önmagukban is teremnek, de ha melléjük egy másik fajtát ültetünk, akkor nagyobb bogyókra és bővebb terméshozamra számíthatunk.

 

Japán juhar

Ez az egyik legdekoratívabb dísznövény, nem csoda, hogy az Örökzöld Kertészetben is messziről kiszúrjuk.

Fajtától függően ősszel vöröses barna, lilás vörös vagy narancsszínű a lombja.  A savanyú földet kedveli. A japán juhar lehet cserje, törzses oltvány illetve fa. A japán kertek kötelező kelléke!

Következő képünkön pedig újra meggyőződhetnek arról, hogy mennyire látványos növényről van szó.

 

Fenyőoltványok

Sokszínű örökzöldek, mondhatnánk, hiszen a hagyományos zöld színen kívül ezüstös, kékes, vagy éppen aranyszínű lombbal kápráztatnak el.

Rendkívül gazdag a fajta- és a formaválasztékuk.

 

Cukorsüveg fenyő

Ausztriában a házak előtt sok helyen ott van ez a fenyőféle, ezért csak idő kérdése volt, hogy a határ magyar oldalán is kedveltté váljon.

Nem véletlenül népszerű, mivel évente csupán pár centit nő, a kisebbek sziklakertbe is ültethetők, de dézsában is remekül megvannak. Sőt, a karácsonyi időszakban néhány napig akár a házba is bevihetjük, hiszen karácsonyfaként is megállja helyét.

 

Mirtuszhanga

Ez az alacsony, apró levelű örökzöld cserje hosszú ideig a kert egyik ékessége lehet, hiszen piros, fehér vagy rózsaszín bogyóit hetekig megtartja. Balkonládába, sziklakertekbe is ajánlott. A színes bogyókat a madarak is kedvelik.  

Végül pedig egy újabb videó, amely az Örökzöld Díszfaiskoláról készült.

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00 - 18.00, vasárnap: 8.00-12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: http://orokzold.hu/hu/

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.