Hirdetés

Két ügyben komoly nézeteltérés van a kormány és az IMF között

2010.07.17. 13:32

Hirdetés

Nem készít újabb kiadáscsökkentő csomagot a kormány, de két ügyben komoly nézeteltérés van a kabinet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között - tudta meg kormányzati politikusoktól szombaton az MTI. Elképzelhető, hogy a kabinet és az IMF már a hétvégén - együtt vagy külön-külön - tájékoztatást ad saját álláspontjáról.

Az MTI-nek kormányzati politikusok leszögezték: a kormány nem készít sem B-tervet, sem megszorító, sem kiadáscsökkentő csomagot. Ezzel kapcsolatban valótlanok az index.hu hírportál értesülései - mondták, hozzátéve: az viszont igaz, hogy két ügyben komoly nézeteltérés van a kormány és az IMF között.

Kiemelték: ez a két ügy a bankadó idei bevezetését és a Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentését szolgáló javaslat. Akár már a hétvégén nyilvánosságra hozhatja a kormány és az IMF is a saját, a tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját, de még nem tudni, hogy ezt együtt, vagy külön-külön teszik meg - mondták.

Az index.hu szombaton azt írta: nem enged a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió az idei és a jövő évi magyar költségvetési hiánycélból, pedig a kormány lazítani szeretett volna ezeken.

A hírportál értesülései szerint a kabinet - hiába állt ki egészen eddig a 3,8 százalékos idei deficitterv mellett - el szerette volna érni, hogy 4 százalék fölötti, inkább 4,5 százalék körüli GDP-arányos hiányra bólintson rá az IMF és az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló küldöttsége.

Mivel erre nincs lehetőség, a kormánynak gyorsan össze kell állítania egy újabb kiigazító csomagot, amivel meggyőzik Brüsszelt és Washingtont, hogy tudják tartani a deficittervet - olvasható a cikkben, amely szerint erre három napja van a kabinetnek, mivel a hét végéig meg kell állapodni a két szervezettel.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára július 13-án az MTI-nek azt mondta: nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon; a hétvégére elkészül a szándéklevél. Hozzátette: a szándéklevél elkészítéséig még tisztázzák azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter július 5-én mondta az MTI-nek, hogy a tárca megkezdi a két hétig tartó egyeztetést az IMF-fel és az Európai Unióval.
A tervek szerint az Országgyűlés július 22-én csütörtökön szavaz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényről, amely tartalmazza a bankadó bevezetését, és a jegybankelnök fizetéscsökkentésére vonatkozó szabályt is.