Kettérepedt egy Somogy megyei templom a kamionforgalom miatt

2010.07.29. 09:23

Szétvált a Lad főutcáján álló katolikus templom tornya és a hajótest a kamionforgalom miatt, de úgy tűnik, nincs lehetőség a járművek kitiltására - írta csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

Percenként akár négy-öt kamion is áthalad a településen. Miután a helyi templom is veszélybe került, a lakók a közútkezelőhöz fordultak segítségért.

Pirosné Tamás Krisztina polgármester a napilapnak elmondta: a templom támfalra épült, és mivel körülbelül egy méterre halad el tőle a forgalom, a torony és a hajótest kezd szétválni.

A polgármester szerint a közeli két másik főút jóval nagyobb terhet elbírna, és ez mindössze tíz kilométeres kerülőt jelentene az autóknak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint a KRESZ által meghatározott méretű és tömegű járművek a kérdéses útszakaszokon korlátozás nélkül közlekedhetnek, így a panaszban kifogásolt kamionok is.

Az elkerülő út hiánya, valamint a nagy többletkerülő miatt nincs hatáskörük és lehetőségük a kamionforgalom kitiltására - magyarázta Pécsi Norbert Sándor megbízott kommunikációs osztályvezető.

A templom védelmének érdekében 2009 végén harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a közelében.
 

.