Az 1965-ös nagy árvízre emlékeztek Sárváron

2015.05.18. 12:00

Május 15-én a Sárvár városában 1965-ben bekövetkezett nagy árvízre emlékezett Sárvár Város Önkormányzata, a Nádasdy Ferenc Múzeum és a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A Nádasdy Múzeumban május 15-én időszaki kiállítás nyílt a korabeli dokumentumokból, tárgyakból és fotókból, mellyel a város polgárainak összefogására, megfeszített munkájára, az ár elleni emberfeletti küzdelemre emlékeztek. A kiállítóteremben a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség homokzsákokból nyúlgátat is épített - olvasható a Vas megyei katasztrófavédelem honlapján. 

A megnyitó ünnepség vendégeit Kondora István, polgármester köszöntötte, majd Horváth József, nyugalmazott kerületi felügyelő idézte fel az ötven évvel ezelőtt történteket. A következőkben Kovács Levente tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető az árvízi védekezés rendszerének jelenkoráról szólt, kiemelve a szervezettség és a társadalmi összefogás jelentőségét. A kiállítás számos érdeklődőt vonzott. Voltak, akik visszaidézték az akkori eseményeket, de voltak fiatalok, akik csodálkozva álltak a fotók, illetve a Rába pusztító ereje előtt.

A kiállítás megtekintését követően a Nádasdy-vár hídjánál a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség árvízvédelmi bemutatójára is sor került, melyen a kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya, a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport tagjai, valamint a település önkéntes polgárai közösen mutatták be a nagyszámú érdeklődőnek a védekezési feladatok legfontosabb mozzanatait, a homokzsáktöltés, nyúlgátépítés helyes technikáit.

.