Kiállítás nyílt Szombathelyen a magyar és osztrák békefenntartók munkájáról

2012.05.20. 08:20

 Az eseményen népes magyar és osztrák érdeklődő vett részt.

Kiállítás nyílt Szombathelyen a magyar és osztrák békefenntartók munkájáról

A magyar és osztrák katonák részvétele békemissziós tevékenységekben címmel kiállítás nyílt Szombathelyen a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi Deák Ferenc utcai irodájában. Az eseményen népes magyar és osztrák érdeklődő vett részt.

Kiállítás nyílt Szombathelyen a magyar és osztrák békefenntartók munkájáról

Az ingyenesen látogatható tárlat a szombathelyi katonai történeti kiállítás részeként a város katonatörténeti emlékeinek gyarapítását szolgálja.

Magyar részről Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseletében Dr Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal főhadsegédje vett részt az eseményen, osztrák részről Dietmar Hübsch osztrák békemissziós szövetség főtitkára vezette a küldöttséget.

A vendégek köszöntése után Jagadics Péter nyugállományú alezredes a tárlat megnyitásának körülményeiről szólva elmondta, ez egy nem szokványos kiállítás, mely eredetileg az Aréna utcában kapott volna helyet, de végül a Nyilvántartó Iroda adott helyt az anyagoknak. Az alezredes örömét fejezte ki, hogy a szervezés során sikerült megszólítani azokat a vasi katonákat, akik korábban békemissziós tevékenységet végeztek.

A tárlat különlegessége, hogy azt a magyar és burgenlandi katonák önerőből szervezték, költségeit is saját erőből finanszírozták. A cél az, hogy a toborzó iroda a honvédelmi nevelés részeként interaktív módon tudja felhasználni az ott fellelhető anyagokat.

A kiállítást magyar részről megnyitó Dr. Szegő László dandártábornok elmondta, jelenleg is mintegy ezer magyar katona teljesíti missziós küldetését a világ számos pontján. Az amúgy Bosznia-Hercegovinában korábban szintén szolgálatot teljesítő főtiszt kiemelte, a katonák, családjuktól, hazájuktól távol teljesítenek felelősségteljes szolgálatot.

A kiállításról szólva elmondta, a közösség és hagyományápolás szép példája ami itt létrejött az osztrák és magyar katonák együttműködésével.

Az Osztrák részről Dietmar Hübsch, az Osztrák Békemissziós Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy ezen a kiállításon ismét megjelenik az osztrák magyar barátság. Az elnök elmondta, az osztrák hadsereg mintegy ezerötszáz fővel vesz részt jelenleg különböző békemissziókban főleg a Balkánon és a Közel-Keleten.

A rendezvényen Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Nyugat-magyarországi Szervezete és az Osztrák Békemissziós Szövetség Burgenlandi Szervezete együttműködési magállapodást írt alá.

A rendezvény további részében a kiállítás egyes elemeit olyan katonák mutatták be, akik az adott területen teljesítettek szolgálatot.

Így a SFOR kiállítást Bodnár György főtörzsőrmester, a ciprusi és sínai missziót Oláh György százados, a grúziai megfigyelő missziót és az afgán missziót Benczik Gábor alezredes, az iraki missziót Turczi László zászlós az osztrák részről a sinai, golán, ciprusi missziót Franz Liszt tartalékos alhadnagy mutatta be.

Jagadics Péter a helyszínen lapunknak elmondta, már több iskola jelezte, hogy osztályfőnöki órát kíván tartani a tárlat segítségével.

.