Hirdetés

A Pilisben kirándultak a szombathelyi premósok

A Pilisben kirándultak a szombathelyi premósok

2017.09.20. 14:08

Farkas Attila beszámolója sok fotóval.

Hirdetés

Az új tanév nagyon sok gólyát hozott intézményünk falai közé. Először még nehezen tájékozódtak, de miután megtalálták a helyüket az iskola mikroklímájában, és mindenki megbarátkozott a tanulás gondolatával, megkezdtük tanulóink számára a közösségformáló szabadidős tevékenységek szervezését.

Célunk, hogy az újonnan iskolánkba érkezett diákok, minél hamarabb megismerjék egymást, és egy közösséggé váljanak. Ennek elérésére közös túrázást szerveztünk, a természeti szépségéről méltán híres Pilis hegységbe. Egy ilyen kirándulás az iskola falain belül, a diákok körében gyorsan terjedt, így 81 diák jelentkezett a programra.

Sajnos nagyon korán szinte átmenet nélkül lett hideg idő szeptember elején. Azonban bízva a gondviselésben a természetjárást nem tettük át tavaszra, és szeptember 15-én útra keltünk. Szerencsére egész nap láthattuk az ég kékjét. Már a nap magasan járt, mikor az első lépéseket megtettük a Rám völgyében. A létrákon való felkapaszkodás még nem okozott problémát a diákoknak, viszont a patakot kerülgetve, néhányan nem úszták meg szárazon. Ezután egyre meredekebb szakasz vette kezdetét, cél a Dobogókőn található Eötvös Loránd Menedékház, ahol egy hosszabb pihenőt tartva mindenki megebédelhetett. Csoportképek is készültek a hegyen, majd a Királykúti-nyereg fele folytattuk utunkat. Itt egy kisebb, meredek falú patakon való áthaladás törte meg a csapat lendületét. Majd egy újabb nagyobb emelkedő az Akasztó-hegymegmászása adott újabb kihívást.

A hegyre felérve, azonban megpillantottuk a Dunát, ahogyan kanyarog a környező települések között. A szemet gyönyörködtető motiváló erő kitartott Prédikálószékig, ahonnan csodás kilátás nyílt a Dunakanyarra. Itt egy kis pihenő után elkészítettük a csoportképeinket, hogy maradandó emlékként, újra átélhetők legyenek az élményeink. Miután mindenki erőt merített a tájból, elindultunk a Vadálló-kövek irányába. A hegygerincen haladva, mindkét oldalról meredek sziklafalak, mély szakadékok növelték diákjaink adrenalin szintjét, amíg ereszkedtek lefelé. Ezen a szakaszon mutatkozott meg a csapatszellem igazán, hiszen a merészebb túrázóink, nem hagyták magukra a nagy magasságtól megijedt társaikat. Mielőtt besötétedett mindenki biztonságosan leért a hegyről.

A túra levezetéseként éjszakai fürdőzésre mentünk a közeli Leányfalura. Az éjfélig tartó program jól lefárasztotta a csoportunkat. Mielőtt a busz elindult, minden résztvevő egy emlékérmet kapott.

Szeretném megköszönni Auerné Czillinger Henrriette, Sik Margit, Dancs Jeanette tanárnőknek valamint Dennisnek, hogy példaértékűen terelgették gólyáinkat a pilisi ösvényeken.

Farkas Attila

tanár

Galéria

.