Hirdetés

Baj van az autóval! - pánik Szombathelyen

Baj van az autóval! - pánik Szombathelyen

2017.09.12. 14:30

Mit tegyünk, ha fura hangokat ad ki a kormány?

Hirdetés

Két éve dolgozom Ausztriában és másokkal ellentétben saját autóval járok ki. Több munkatársamat szedem össze az ország különböző, de útba eső pontjain. Az évek alatt jó barátság szövődött közöttünk és általában jó hangulatban telnek az oda és vissza vezető utak is. Az útiköltségen is megosztozunk és pár hónapja már közös szállást is bérelünk kinn.

Mivel mindannyian még független fiatalok vagyunk, elhatároztuk, hogy pár nappal korábban indulunk vissza dolgozni, hogy dorbézoljunk egyet a munkába állás előtt. Pár hete elterveztük ugyanis, hogy a szállásunktól nem messze lévő parkosított területen tartunk egy kis sütögetést és néhány hazai sör társaságában készülünk fel a ránk váró munkahétre. Utolsó állomásunkon, Szombathelyen azonban olyan történt, amire egyikünk sem számított.

Rossz az autó! Tamás a hibás!

Roli haverommal ketten Székesfehérvárról indultunk, én vezettem. Lórit felvettük Veszprémben és már csak Tomi maradt Szombathelyen. Bár már a hozzá vezető úton is felfigyeltünk mind a hárman arra, hogy szokatlan módon valami fura hangokat ad ki a kormány és én is éreztem, mintha nem úgy reagálna mindig, ahogy szokott. Őszintén megvallva gondolkodtam is azon, hogy lehet, nem kellene ekkora útnak nekivágni így, de végül a haverok leoltottak, hogy sokat aggodalmaskodok, így folytattuk az utunkat.

Már a reggeli órákban meg is érkeztünk Tamáshoz. Beült a számára már törzshelyként foglalt anyósülésbe és miután elindultunk, hisztis kislányként tört ki belőle a pánik, hogy mi történt az autóval. Miután jól kinevettük magunkat, elmesélte, hogy nagyon veszélyes lehet a kormánymű meghibásodása és a zajt valószínűleg az okozza. Szinte könyörgött, hogy a hosszú út előtt vizsgáltassuk át keresztapjával aki profi autószerelő és itt van a műhelye két saroknyira a városban. Mi persze már előre megmondtuk, bármi baja is lesz az autónak, azért biztosan Tomi lesz a felelős.

A szervókormány hiba nem is olyan vicces

Tibi bácsi örömmel fogadott bennünket műhelyében és azonnal belekukkantott a szervorendszerbe. Az olaj színéből azonnal megállapította, hogy komoly gond van vele. Átvizsgálás után egy szervószivattyú javítást illetve cserét javasolt, amit mi elfogadtunk. Elmondta, hogy manapság már nem kell heteket várni egy-egy autóalkatrészre, külön futárszolgálat elérhető, aki elviszi a rossz autóalkatrészt és hozza az újat. Maximum pár nap és a kocsi újra útra kész állapotban röpíthet majd bennünket Auszriába.

Az autóalkatrész futár hívása után még pár horror történetet is elmesélt nekünk, hogy milyen balesetveszélyes a szervo rendszer meghibásodása, így udvariasan és férfiasan megköszöntünk Tamásnak és Tibi bácsinak is, hogy segített nekünk a helyzet megoldásában.

Minden jó ha a vége jó

A pár napos kényszerpihenő alatt Tomiéknál vendégházába kényszerültünk, ami egy kisebb gyümölcsössel, szép kerttel is fel volt szerelve. Így gyakorlatilag az ausztriai kerti party-t áthelyeztük Szombathelyre. A több napon át tartó sütögetés, sörözgetés, zene hallgatás és pihenés mindannyiunknak nagyon jót tett és még jobb társasággá kovácsolt bennünket. Sokat poénkodtunk persze Tomin, hogy az egész miatta van, és hogy ha nem szól, nem is lett volna semmi baja az autónak.

Szerencsére Tibi bácsi szakértelmével és a gyors autóalkatrész futárszolgálat segítségével néhány napon belül már úton lehettünk második otthonunk felé. A munkaidő alatt azóta is sokszor emlegetjük ezt a szombathelyi, nem tervezett, de mégis tökéletesre sikerült kiruccanást.

.