Hirdetés

Mire jó a középfokú nyelvvizsga?

Mire jó a középfokú nyelvvizsga?

2017.09.30. 00:35

A nyelvtudás fontosságához napjainkban kétség sem férhet.

Hirdetés

Legyen szó akár állásinterjúról, a diploma megszerzéséről, külföldi munkavállalásról, vagy egyszerűen csak idegen nyelven történő kommunikációról a nyaralás során, számos előnyét élvezhetjük annak, ha az angoltudásunk nem szenved hiányosságokat. A német nyelvterületen elhelyezkedni kívánók számára a német is remek választásnak bizonyul, ám kétségkívül nehezebb nyelvként számon tartott, mint az angol.

Sokféle lehetőség közül válogathatunk akkor, ha kezdőként, vagy újrakezdőként tanulnánk nyelvet. A nyelviskolák mellett magántanárok is várják az érdeklődőket, de az online felületeken is rengeteg segédanyagot és feladatsort találhatunk, melyek nagy segítséget jelentenek a nyelvvizsgára való felkészüléshez.

Alapfok vagy középfok?

Természetesen felmerül a kérdés, hogy milyen szintű nyelvtudás felel meg leginkább igényeinknek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig saját céljainknak megfelelően válasszunk. Ha mindössze betekintést szeretnénk nyerni egy nyelvterület sajátosságaiba, akkor nem érdemes azonnal messzemenő célokat kitűzni saját magunknak. Könnyen lehet, hogy például a németországi munkavállalásnak éppen az áll majd útjában, hogy nem áll közel hozzánk a német nyelv. Ilyenkor inkább lehet jó választás az angol, amellyel akár óceánjáró luxushajókon is vállalhatunk állást.

Az alapfokú nyelvvizsga a legtöbbeknél egyfajta bemelegítésnek számít. A nyelvtanulás során nagyon fontos, hogy megfelelő visszajelzéseket kapjunk arról, jó úton vagyunk-e, megfelelően tanuljuk-e az adott nyelvet, vagy milyen területre kell ráerősíteni vele kapcsolatban. Az euroexam.org szakemberei azt javasolják, hogy akár a középfokú nyelvvizsga előtt is érdemes kezdőként egy próbát tenni az alapfokkal, ami arra mindenképpen jó lehet, hogy vizsgatapasztalatot szerezzünk.

Munkavállaláshoz legalább középfok!

A nyelvtanulás mellett sokan a diploma megszerzése miatt döntenek, de azt is sokan belátják, a mai munkaerő-piacon igen nehéz úgy jól fizető állást találni, hogy nem beszélünk semmilyen nyelvet. Ez nem csak a felsővezetői pozíciók esetében van így, hanem akár egy középfokú végzettséggel betölthető munkakör kapcsán is. A külgazdasági kapcsolatok, a külföldi cégek nálunk nyitott telephelyei, üzletei terén is gyakran szerephez jut a nyelvtudás egy-egy új munkavállaló felvételekor. Nem elég, ha csak beleírjuk az önéletrajzba, hogy nyelvismerettel rendelkezünk, hiszen arról mindenképpen a megfelelő bizonyítvánnyal kell rendelkeznünk. A valóságnak nem megfelelő információk megadása már csak azért sem javasolt, mert sok állásinterjú részét képezi az idegen nyelven való kommunikáció, amikor biztosan fény derül mindenre.

Külföldön nyelvtudás nélkül? Nem a legjobb választás!

A külföldi munkavállalás után érdeklődők gyakran találkoznak olyan lehetőségekkel, melyek nem követelnek meg nyelvismeretet. Ez már alapvetően furcsa, hiszen az idegen nyelvi környezetben a munkán túli boldoguláshoz is nélkülözhetetlen az, hogy beszéljük a nyelvet, vagy legalább a világnyelvnek számító angol terén otthonosan mozogjunk. Ha a gyakran teljesíthetetlen fizikai követelményeket támasztó, nyelvtudást nem igénylő munkákat alapból elkerülnénk, és a munkakör minősége terén magasabb szintű elvárásaink lennének, akkor kétség sem fér hozzá, hogy legalább középfokú szinten beszélnünk kell a nyelvet. A német nyelvterületen általában megfelelő szokott lenni a német, de ha például az Egyesült Királyságban, Hollandiában, vagy több hónapos hajóúton szeretnénk munkát vállalni, akkor az angol lehet az ideális döntés.

.