Hirdetés

Kihez milyen laptop illik?

Kihez milyen laptop illik?

2017.10.11. 09:38

Lenovo-t vagy ASUS-t vegyek? Ha ezzel a dilemmával állunk szemben.

Hirdetés

Régóta szeretnék végre egy saját laptopot és most, hogy az asztali számítógépem tönkrement, ideje volt váltani és megvalósítani az álmomat. Egy notebook sokkal jobban fog nekem állni, mint az eddigi, helyhez kötött, otromba, zajos, sok helyet elfoglaló asztali PC-m. Így már csak azt kellett eldöntenem, hogy milyen típust válasszak. A szüleim már rendelkeztek saját laptoppal, így úgy döntöttem, hogy kipróbálom mind a kettőt és megnézem, melyik illik jobban az egyéniségemhez.

Anyunak egy Asus ZenBook-ja van, apunak pedig egy Lenovo ThinkPad-je. Mindkettőnek megvannak az előnyei és biztos vagyok benne, hogy a szüleim sem véletlenül választottak különböző márkát maguknak. Hiszek abban, hogy laptopot is úgy kell választani mint egy autót vagy háziállatot – úgy, hogy az a saját egyéniségünket tükrözze. A másik fontos tényező persze az is, hogy pontosan milyen felhasználásra kell a laptop, hiszen a külsőn kívül a hardver egységek adatai is fontosak a teljesítmény szempontjából. Így hát, alaposan megnéztem, szüleim gépei mit is tudnak.

Asus ZenBook Flip – az anyukám összehajtható mini laptopja

Anyukám fél évvel ezelőtt vette meg ezt a számára ideális méretű 13,3”-os, de full HD felbontású, érintőképernyős pici Asus laptop csodát. Azt mondta, azért esett pont erre a választása, mert egy könnyen hordozható, táskájában is elférő de megbízható eszközt keresett. Fontos volt számára, hogy érintőképernyős legyen és lehetőség szerint, akár tabletként is használhassa, erre pedig ez az Asus ZenBook Flip tökéletesen megfelelt, ugyanis egyetlen mozdulattal alakítható át egy tabletté. Számára nem volt különösen fontos, hogy akár mai játékokat is tudjon rajta futtatni, elég ha megnézegeti a Facebook-ot, néhány Youtube videót betölt és tudja az adminisztrációs dolgokat intézni a készüléken.

A 2 kilót el sem érő, pehely súlyú kis készülékben egy Intel Core M processzor lapul, amit 4 GB memória támogat és egy 128 GB-os, szupergyors SSD biztosítja a tárhelyet és alapból egy előre telepített Windows 10 operációs rendszer fut rajta. Anyukám imádja, hogy pillanatok alatt elindul, kis helyen elfér, könnyű és mindent tud, amire neki szüksége van. Ráadásul akár 12 órás üzemidejével, elég 2-3 naponta is feltöltenie. Egyedüli problémája az Asus termékkel, hogy sajnos nem kapható rózsaszínbe, de apukám meggyőzte, hogy még így is stílusos, hogy fekete a borítása, így legalább illik a kis táskájához, amiben hordozgatja.

Lenovo ThinkPad E570 – az apukám üzleti notebookja

Apukám egyéni vállalkozóként sok helyen megfordul, sok mindenkivel van találkozója és üzleti megbeszéléseken is gyakran részt vesz. Ezért számára egy tekintélyt parancsoló, formatervezett, fekete de vörös csíkokkal esztétikusabbá varázsolt üzleti laptop kínálta a tökéletes megoldást. Választása a Lenovo ThinkPad E570-re a külsőn kívül annak tipikus, vörös középső gombja miatt is esett, amit korábbi ThinkPad számítógépén már nagyon megkedvelt. A korábbi laptopjához hasonlóan, ezt a modellt is a masszív, erős ház és billentyűzet jellemzi, mindazt amit apukám egy laptoptól elvár.

A Lenovo gépét is előre telepített Windows 10 Pro-val szállították és egy Intel HD 520-as grafikus kártyával is fel van szerelve. A gépet egy Intel Core i3 (2.0Ghz) szolgáltatja, amit 4 GB DDR4-es memória támogat. Apum a kisebb méretű SSD helyett inkább egy nagyobb, 1TB-os HDD-t szeretett volna, hiszen számtalan dokumentum, kép, videó és tervrajz tartozik a munkájához, amit szeret, ha mindig nála vannak. A munkájában nagy segítségére van a 15,6”-es, matt Full HD-s kijelző és a DVD író is, amit úgy gondolok manapság már rajta kívül nem is használ senki. Apukám imádja, hogy robusztus gépe jól bírja a nyomást, a hőmérséklet ingadozást, a páratartalom változásokat, a rezgést és a poros helyszíneket is, hiszen számtalanszor kényszerül terepen dolgozni és ezeket az előnyöket maximálisan kihasználja.

Hozzám vajon az ASUS vagy a Lenovo laptop illik?

Úgy láttam, szüleim rátaláltak a számukra ideális laptopra és e két nagy márka tökéletesen kielégíti minden fontos szükségletüket. Így elhatároztam, hogy szétnézek, milyen, számomra is tökéletes gép van még a piacon amit az ASUS vagy a Lenovo gyárt. Számomra fontos, hogy az iskolai dolgaimon túl, tudjak zenét hallgatni, filmet nézni, játszani és sok kép elférjen rajta.

Úgy döntöttem, hogy szeretnék egy olyan gépet, amiben egy nagyon erős Intel Core i7 processzor működik és hozzá 8 GB memória biztosítja a játékokhoz és az újabb programokhoz a megfelelő futást. Egy kicsit jobb, de nem integrált videokártyát is szeretnék a gépbe, amihez 2GB saját memória is tartozik.

A korábbi gépemen még van egy operációs rendszer így arra nincs szükségem, de a full HD-s felbontás és a 15.6”-es kijelző mindenképpen fontos számomra is. A két kiszemelt laptopom azonos árkategóriába tartozik és minden igényemet kielégíti. Az egyik gép az ASUS VivoMax, a másik kiszemeltem pedig a Lenovo IdeaPad 110. Most már csak azt kell eldöntenem, vajon ez a kettő közül végül melyiket válasszam!

.