Hirdetés

A Csornai Premontrei Prépostság új középiskolája

A Csornai Premontrei Prépostság új középiskolája

2017.12.13. 10:22

A névválasztás jelzi, hogy itt sokkal többről van szó, mint egy intézmény átvételéről.

Hirdetés

2017 első felében a budapesti székhelyű Szociális Missziótársulat általános főnöknője kereste fel Márton apátot azzal a kérdéssel, hogy nyitott-e az általuk fenntartott keszthelyi Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium átvételére. Tekintettel arra, hogy az iskola épületének tulajdonosa a Csornai Premontrei Prépostság, és mert az iskola fenntartásával járó valamennyi kihívás egyre nehezebbé vált az apácák számára, a rend tagjai az intézmény átadása mellett döntöttek. Egy ilyen megkeresésre természetesen nem lehet azonnali választ adni.

Hosszú hónapokon keresztül tartott az egyeztetés és az átvételi procedúra lebonyolítása, de különösen annak megtervezése, hogy milyen stratégiát és jövőképet fogalmazzon meg az új fenntartó az átvett iskola kapcsán.

A közös gondolkodás eredményeként megszületett a döntés. A Csornai Premontrei Prépostság felvállalta a Szociális Misszióstársulat iskolájának átvételét 2017 szeptember 1-jétől. Az új alapító okirat nem csak az átvétel idejét rögzítette, hanem az iskola új nevét is: Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Keszthely.

A névválasztás jelzi, hogy itt sokkal többről van szó, mint egy intézmény átvételéről, ugyanis ahogy megteremtődnek az új képzések feltételei, fokozatosan a szerkezetváltás is megvalósul.

Keszthelyre, fenntartónk új iskolájába a szombathelyi Premontrei Gimnázium tantestülete is ellátogatott. Ezúton is köszönjük a kedves fogadtatást Balogh Csaba igazgatónak és minden kollégájának. Szeretnénk mihamarabb viszonozni a sok jót, amiben részünk volt. Őszintén kívánjuk, hogy gyümölcsöző legyen a premontreiek új iskolájának működése, mert nincsen szebb, nemesebb és hasznosabb a tanításnál. Keszthelyi tartózkodásunkba belefért egy kellemes ebéd a Tompos Étteremben és egy tárlatvezetéssel egybekötött bejárás a Festetics Kastély impozáns termeiben.

 

„A tudás a létezés hatalma.
A közösség a létezés erkölcse.
Az öröm a létezés értelme.” (Szimenov T.)

Véghné Busics Hilda ig.

Galéria

.