Hirdetés

Tehetséggondozó program a Zoo Győrben

Tehetséggondozó program a Zoo Győrben

2018.10.26. 12:00

Egy pályázatának keretében a győri állatkertben jártak a Premontrei biológia tagozatos diákjai.

Hirdetés

A Nemzeti Tehetség Program NTP-MTTD-18 pályázatának keretében a győri állatkertben jártak a Premontrei biológia tagozatos diákjai. A gimnázium „Természetvédelem Zooról-zoora” programjának célja, hogy a tehetséges tanulók megismerjék hazánk állatkertjeit, belelássanak azok mindennapi tevékenységébe, valamint megismerjék, hogy az állatkertek milyen szerepet töltenek be a fajmegőrzésben és a természetvédelemben.

Október 18-án, a győri program célja azoknak a tehetségeknek az azonosítása volt, akik a pályázat további programeleminek is részesei lesznek a következő hónapokban. A diákok az érkezéskor egy rövid ismertetőt hallgattak meg az állatkert történetéről és a névadó, Xantus János életútjáról. Ezt követően 2-3 fős csoportokban kellett egy feladatlapot kitölteniük. A helyes megoldásokhoz meg kellett figyelniük egyes állatokat és kellő alapossággal tanulmányozni a kifutókon olvasható fajleírásokat. Természetesen az internet segítségét is igényben vehették egy-egy nehezebb kérdésnél. A kellemes őszi napon sok érdekességet láthattak a diákok. Például fehér oroszlánokat és tigriseket, megfigyelhették egy csimpánz csapat életét, de etethettek a kezükből szarvasokat és tevéket is. Három órát töltöttünk az állatkertben, de voltak, akik még az utolsó perceket is kihasználták az állatok alapos megfigyelésére.

A programot vezető tanároknak az volt a véleménye, hogy minden csoport kellő alapossággal töltötte ki a feladatsort és nagy érdeklődéssel figyelték meg az egyes kifutók lakóit. Külön kihívást jelentett egy-egy jó „állat portré” elkészítése a tanulóknak, akik a jól sikerült képekkel egy májusi fotópályázatra nevezhetnek majd. A programok a téli időszakban szakmai előadásokkal folytatódnak, tavasszal pedig sorra kerül a veszprémi, a nyíregyházi és a budapesti állatkert is.

Kéri Péter

tanár

Galéria

.