Bécsi advent a szombathelyi Premontrei diákjaival

2018.12.17. 11:34

Tanári beszámoló következik, fotókkal.

Német nyelvi munkaközösségünk évről évre adventi kirándulást szervez a diákoknak Ausztriába. Idén decemberben Bécsre esett a választás, hogy megízleljük a császárváros magával ragadó ünnepi hangulatát.

Vidáman indultunk útnak, nem is sejtve, hogy nem messze a határtól mesébe illő, hófödte tájon utazunk át.

Első megállónk a Heindl manufaktúrában volt. Körbesétáltunk a múzeumban, majd a gyártási folyamatot is megnézhettük. Idegenvezetőnk mesélt a cég megalakulásának, működésének történetéről és arról a hosszú folyamatról, amíg a kakaóból megannyi különleges csokoládé lesz. Természetesen végig németül beszélt, így a finom édességek — ét-, tej- és fehér csokik — kóstolgatása közben még a nyelvet is gyakorolhattuk.

Kedves születésnapos diákunkat maga a cég tulajdonosa köszöntötte fel, miután közösen énekeltünk a meglepetéstől szóhoz sem jutó ünnepeltnek.

Schönbrunnban, a kastély impozáns berendezései között sétálva két évszázadot repültünk vissza a történelemben s elképzeltük, milyen is lehetett a császári családnak - Ferenc József császárnak és feleségének, Sisinek – az élete. A táncteremben a bátrabbak a bécsi keringő dallamára táncra is perdültek.

A kastély parkját karácsonyi fűszerek illata lengte be, csábítóan vonzottak bennünket, hogy megkóstoljuk az igazi bécsi specialitásokat. Kézművesek kínálták igényes portékáikat: fából készített játékaikat, szebbnél szebb karácsonyfadíszeiket. Nem jöhettünk haza anélkül, hogy el ne vegyüljünk a kis fabódék között.

Jó volt egy kicsit az iskola falain kívül is együtt lenni, beszélgetni, közös élményeket gyűjteni.

Dallos-Kelemen Renáta tanár

Galéria

.