Hirdetés

Európa legnagyobb rágcsálója a szombathelyi Premontreiben

Európa legnagyobb rágcsálója a szombathelyi Premontreiben

2018.12.01. 11:00

„Castor fiber ante portas”— illetve már a szombathelyi premontrei szertárában!

Hirdetés

Amikor 3 évvel ezelőtt egy tehetséges biológia tagozatos diákunk – Pankaczi Hanna – a Szombathely közelében élő hódokat vizsgálta, nem is gondoltuk, hogy néhány év múlva az gimnázium természettudományi gyűjteményét fogja színesíteni Európa legnagyobb rágcsálója. Azonban november 28-án a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ajándéka érkezett iskolánkba Orbán Tibor vezérigazgató úrnak köszönhetően.

A hód preparátumot Kóródi Sándor erdészeti igazgató és Fekete Teréz közönségkapcsolati megbízott adták át az iskolának, miután a biológia tagozatos diákoknak egy szakmai tájékoztató előadást tartottak. Ebben górcső alá vették a faj magyarországi múltját és jelenét, illetve felvázolták a lehetséges jövőképeket.

Érdekes történet a hódé, hiszen az 1800-as évek közepére kiirtottuk hazánkból, majd több mint 100 év elteltével, 1996-óta folyamatos visszatelepítése zajlik. Ez annyira jól sikerült, hogy egyes területeken mára erdőgazdasági károkat okoz. Emiatt a védettsége ellenére kilövési engedélyeket adnak ki rá és ez a példány is így kerülhetett a Premontreibe. Köszönjük!

Kéri Péter

tanár

Galéria

.