Hirdetés

A Fool Moon koncertje a szombathelyi Premontreiben

A Fool Moon koncertje a szombathelyi Premontreiben

2019.03.29. 14:53

Szerdán közel 350 diák előtt tartott ifjúsági koncertet a Fool Moon együttes a Premontrei Gimnázium zsúfolásig megtelt dísztermében.

Hirdetés

Az ötfős társulat különlegessége, hogy mindenféle hangszeres kíséret nélkül, kizárólag „a cappella” jelleggel énekelnek.

Az immár 18 éve együttmuzsikáló, és éppen Vas megyében turnézó együttes tagjai: Németh Miklós együttesvezető, továbbá Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Vavra Bence és Wodala Barnabás énekesek. A keverőnél pedig Gáti Péter művészkedett a hanggal.

A könnyed hangvételű koncert Bobby McFerrin „Don't Worry Be Happy” című örök slágerével kezdődött. Az énekesek ezután nagy léptekben haladva, plasztikusan mutatták meg, hogyan alakult ki a többszólamúság és hogyan vált el a világi zene az egyházitól, s hogyan fejlődött tovább a könnyűzene. Érintettek minden fellelhető vokális műfajt, a gregoriántól a madrigálokon át a népdalig, majd a könnyűzenei stílusokban is kalandoztak ámulatba ejtő könnyedséggel.

Megidézték Elvis Presley-t is, ám zenekarának hangszereit itt az acapella együttes helyettesítette. Németh Miklós együttesvezető külön is megmutatta, mennyire élethűen képes az emberi hang utánozni a bőgő sétáló basszusát, Molnár Gábor pedig a szájdobolás tudományába engedett bepillantást. Többen kérdezhették volna közben: hol a zenekar? Az bizony nem volt, mert egy acappella koncerten ültünk, ahol hangszer nincs, „csak” zseniális énekesek.

Köszönet a Fool Moon elkötelezett és lebilincselő művészeinek az élményért, hogy mély és élményszerű tapasztalást adtak át a diákoknak, és megéreztették mindnyájunkkal a művészet erejét s hatalmát!

 

Hancz Gábor Tamás O.Praem.

Galéria

.