Az aradi vértanúkra emlékeztek a szombathelyi Premontreiek

2019.10.07. 11:00

A szentmisét Hancz Gábor Tamás premontrei atya, az intézmény nevelési igazgatóhelyettese mutatta be. Beszámoló, képekkel.

„Akinek nem igaz a lelke, az elbukik, de az igaz élni fog hűségéért.”

(Olvasmány Habakuk próféta könyvéből.)

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019. október 6-án, vasárnap, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartotta az aradi vértanúk mártírhalálának 170. évfordulója alkalmából megrendezett városi megemlékezését, amely szentmisével vette kezdetét az iskola kápolnájában. A szentmisét, amelyben a vértanúkért és hazánkért imádkoztak a megjelentek, Hancz Gábor Tamás premontrei atya, az intézmény nevelési igazgatóhelyettese mutatta be.

A nemzeti gyásznap ünnepi műsorát a Premontrei Gimnázium diákjainak összeállításában láthattuk és hallhattuk. Felkészítő tanáruk Horváth Ágota magyartanár volt.

A megemlékezés szónoka Dr.Melega Miklós levéltárigazgató beszédében kiemelte az aradi tizenhárom hősiességét, és emlékeztetett a következőkre:

„… Jó a történteket időről időre újra és újra felidéznünk, ez segít tudatosítani magunkban, hogy ami történt, az nem egy legenda, az nem egy történelmi út ködébe vesző, a nép ajkán kiformálódott nemzeti összetartozás erősítésére kitalált lélekemelő monda. És nem szabad úgy sem tekintenünk a vértanúk áldozatára, mint a történelemkönyvek holt betűjére...

Ami 1849. október 6-án történt, az maga a véres, kegyetlen valóság, amely velünk, a mi nemzetünkkel valóban megtörtént.”

Dr. Melega Miklós záró gondolatában a megemlékezéshez János evangéliumának egy mondatát idézte fel:

„Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.”

Véghné Busics Hilda igazgató

Galéria

.