Hirdetés

Remekül szerepeltek a szombathelyi Premontreisek a hadtörténelmi vetélkedőn

Remekül szerepeltek a szombathelyi Premontreisek a hadtörténelmi vetélkedőn

2019.10.02. 10:25

A kétfordulós verseny bronzérmét hozták el a diákok.

Hirdetés

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség országos, két fordulós hadtörténelmi vetélkedőt szervezett a II. Rákóczi Ferenc emlékév alkalmából, amelyen a gimnázium is részt vett. A verseny elsődleges célja, hogy ösztönözze a diákokat a Rákóczi-szabadságharc katonai eseményeinek és kiemelkedő személyeinek szélesebb megismerésére. Emellett prioritás a Rákóczi-szabadságharc korának megelevenítése, annak minden eredményével és kudarcával.

Az első fordulóban egy 13+1 kérdéses totó kitöltése, valamint egy „Kötödésünk a Rákóczi szabadságharchoz” esszé kidolgozása várt a csapatokra. Az intézmény Szelíd Mongolok csapata a Trencsényi csata eseményeit mutatta be. Az első akadályokat sikeresen leküzdve, bekerült a legeredményesebb csapatok közé, akik meghívást kaptak a második fordulóba. Az előre megadott felkészülési tematika alapján Kiss Márton segítette a tanulók háttértudásának bővítését.

A döntőt 2019. szeptember 26-án Szentesen rendezték meg, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában. A verseny megkezdése előtt  a diákok megnézték az alakulatnál található csapatmúzeumot. A második fordulóban a csapatok már szellemi és ügyességi feladatokban mérték össze tudásukat. Az erőpróbát a megadott időre szabályosan elvégzett gyakorlatok jelentették. Az elméleti részben, a különböző nehézségű feladatokban néhány mondat után fel kellett ismerni, hogy a kor mely jelentős szereplőjéről van szó, valamint korabeli forrásidézet felolvasása után annak felismeréséhez, értelmezéséhez kapcsolódó, egyszerű kérdésekre kellett válaszolni. Érdekes színfoltként szerepelt disputa, ahol párbeszédes jelenetben kellett érvelni két csapat 1-1 tagjának, többek között a háború illetve a béke mellett. A nap szakmai zárása előtt a diákok statikus és dinamikus búvár bemutatót láthattak, ahol információkat kaptak a mélyvízi merülés, mentés, bomba hatástalanítás szabályairól.

A tartalmas nap végén eljött a várva várt eredményhirdetés, ahol a gimnázium csapata az országos verseny döntőjében kiélezett küzdelemben a bronzérmet szerezte meg. A csapat tagjai: Balassa Bence, Bársony Csongor, Handler Márkó, Kövér Bence, akik egy-egy szép könyv mellett, honvédelmi ereklyékkel tértek haza.

Farkas Attila tanár

Galéria

.