A Szent Kereszt-Ereklye közelében - Képes beszámoló

2019.11.17. 12:04

A Premontrei közösségének találkozása a missziós kereszttel. Beszámoló.

Valamennyiünk életében bizonyára több alkalom nyílik a lelki megújulásra, ám az, hogy élünk-e vagy elmulasztjuk-e a felkínált lehetőséget, mindenképpen saját döntésünk következménye. Szívem mélyén csak remélni tudom, hogy a Premontrei közössége számára egy különleges pillanat volt a Missziós kereszttel való találkozás a szombathelyi székesegyházban, november 11-én.

Köszönjük, hogy Császár István helynök atya imádsággal egybekötött útmutatása révén lelkileg is sikerült közelebb kerülnünk az ereklyetartóként is emlegetett Missziós kereszthez, amely Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) egyik nagyszerű alkotása. A művész 2007-ben készült munkáját a Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel előszőr.

A közel három méter magas tölgyfa kereszt bronz borításokkal díszített. Felfedezhetők rajta a magyar honfoglaláskori ötvösség motívumai. Középpontjában ezüst tokban a Szent Kereszt-ereklye található, amelyet magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok ereklyéi vesznek körül. Így például megtalálható a kereszten Tours-i Szent Márton ereklyéje, az államalapító Szent Istváné, de a boldogok sorában lévő egykori premontrei diák, Brenner János ereklyéje is.

Talán csak számomra volt nagy felfedezés, hogy a keresztre helyezett 30 ereklye között rátaláltam a horvát származású Boldog Alojzije Stepinac ereklyetartójára. Néhány évvel ezelőtt a Premontrei Gimnázium tantestületével a zágrábi székesegyházban járva, a horvátok által mélyen tisztelt Alojzie Stepinac üvegkoporsóját is láthattuk.

A Missziós kereszt a 2020. szeptember 13-20. között Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. Az ünnepségsorozatról, valamint Ozsvári Csaba ötvösművészről, a Missziós kereszt megalkotójáról az alábbi elérhetőségen lehet további információkhoz jutni:

Legyünk nyitottak az Eucharisztia titkára, amely az egyház életének csúcsa és forrása.

Véghné Busics Hilda

igazgató

Galéria

.