Hirdetés

Eljött a téli gumira váltás ideje - Ezekre kell odafigyelnünk

Eljött a téli gumira váltás ideje - Ezekre kell odafigyelnünk

Támogatott tartalom

2019.11.27. 13:04

Kevesen ismerik, hogy miképp működnek, és milyen jellemzőkkel bírnak valójában a különböző gumiabroncs típusok.

Hirdetés

Ha szeretné tudni, hogy melyik időpontok a legmegfelelőbbek a téli gumi fel és leszerelését illetően és érdekelné egy jó tanács, például a kopás mértékének csökkentésével kapcsolatban, a gumiabroncsakciok.hu oldalon tájékozódhat, hogy mikre kell közvetlenül figyelnie egy gumi garnitúra csere során.

Vannak páran, akik a hideg évszak közeledtével sem fontolják meg a téli gumi cserét. A magyarországi törvények pedig (pár szomszédos országgal ellenben) senkit sem akadályoznak ezen döntésében, hiszen hazánkban bár ajánlott, de egyáltalán nem kötelező a garnitúra váltás.

Azonban létezik pár olyan tény a témával kapcsolatban, melyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Vegyük hát szemügyre a nyári és téli gumi közötti legfontosabb különbségeket.

Monumentálisabb tapadás: nyári társaikkal szemben, a téli gumik nem kezdenek el keményedni a vízválasztónak tartott 7 fokos hőmérséklet alatt. Ebből kifolyólag jelentős mértékben növelik a vezetés biztonságát.

Szédületes féktávolság: évről évre egyre több statisztika világít rá, hogy a nyári gumiabroncsok mennyivel alul teljesítenek a téliekkel szemben a jeges, havas, illetve latyakos útszakaszokon megvalósuló fékezések alkalmával.

Viszlát csúszás veszély: a téli gumikat, kialakításuk során számtalan, apró horonnyal, mély barázdával látják el. Ezek szerepe, egyrészt hogy menet közben a hóba harapjanak a megfelelő tapadás érdekében, másrészt, hogy a felesleges víz eloszlatásáról gondoskodjanak, így csökkentve a rémes, vízencsúszás veszélyét.

Mindezekkel ellentétben a nyári gumi javára írható az, hogy 7 fok feletti hőmérsékleten (mely egyáltalán nem ritka ősszel, tavasszal, sőt még a tél legelső felében is) kiváltképp megbízhatóbb kezelhetőséget produkál, továbbá jobb féktávokra képes száraz, vagy nedves utakon. 

Téli gumi csere: ezek a legfontosabb körülmények.

Mikor váltsunk téli gumira? Amint az fentebb is jól kivehetővé vált, az általánosan elfogadott szemléletmód szerint, bár az aktuális időjárás függvényében érdemes lehet olykor, minél tovább húzni a csere időzítését, de miután tartósan beállt 7 fok alá a hőmérséklet, valamint felbukkant a jég, és a hó, már elengedhetetlen a téli gumik alkalmazása.

Bár egyáltalán nincs kőbe vésve, de Magyarország esetében a legjellemzőbb időszak az október vége, illetve az április közepe, a fel és leszerelést illetően.

Vizsgáljuk át alaposan a gumikat, hogy nincs-e rajtuk bármiféle sérülés (például: dudorodás, karcolás vagy szakadás), majd ellenőrizzük, hogy a kötelező 1,6mm-es mintázat mélység  rendelkezésünkre áll-e a futófelület teljes kerületén. Utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy a téli gumik esetében, a biztonságos vezetés érdekében 4mm-es profilmélység alatt, már javasolt a csere.

Hogyan csökkenthetjük a kopás mértékét ügyesen?

A válasz bár egyszerű, megvalósítása még is oly nehéz: a jó időzítéssel. Ugyanis a téli gumik egyik legnagyobb ellensége a meleg időjárás. Így az egyre nyáriasabb napok megjelenésével, abroncsaink is komoly romlásnak indulhatnak.

Mi lehet az idei év legkitűnőbb, pénztárcabarát választása? Figyelmébe ajánlunk egy érdekfeszítő terméket.

Vredestein Snowtrack 5: ez a prémium abroncs nem véletlenül kapott említést cikkünkben. Az idei évi ADAC téli gumi teszten, mindössze egy hajszállal csúszott le a 7. helyről. Pedig a Vredestein egy holland székhelyű, viszonylag egyszerűbb, megfizethető árakkal operáló, középkategóriás márkának számít a piacon.

Gyáruk, az utóbb években viszont számos, új, felsőkategóriás berendezésre ruházott be.

Személyében kifejezetten olyan, megdöbbentő ár-érték aránnyal bíró gumiról beszélhetünk, mely bárki számára bátran, meleg szívvel ajánlható.

Hol szerezheti be minél hamarabb?

Például a gumiabroncsakciok.hu weboldalán, ahol most egy kivételes akció keretében, 17410 Ft.-os áron juthat hozzá (185/65-ös méretben).

.