Grazban kirándultak a Premontrei diákjai

2019.12.14. 10:30

Az idei tanévben Stájerország fővárosába, Grazba látogattak el a diákok, hogy egy napra átélhessék az osztrák adventi hangulatot.

Beszámoló az útról, fotókkal.

Útközben megálltunk Riegersburgban, ahol a Zotter csokik különleges ízvilágát élvezhettük és betekintést nyertünk a csokoládé készítésének rejtelmeibe. Volt itt „kerek csokoládé, szögletes csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé”, mint a mesében.

Arnold Schwarzenegger szülőfalujában, Thalban megcsodáltuk a Swarowski kristályokkal, élénk színekkel és fényhatásokkal díszített Szent Jakab templomot.

Grazba érve az óváros szűk, sikátoros utcái közötti tereken találhattunk kisebb, egyedi vásárokat. A sétálóutcában lefelé lógó karácsonyfákat láttunk, amelyek sötétedés után, kivilágítva, a műemlék épületek között igazán pompás dekorációként szolgáltak. Megnéztük az Operaházat, a Városházát, amelynek homlokzata este hatalmas adventi naptárrá változott, valamint a Fő téren álló hatalmas karácsonyfát, amelyet 25000 égővel díszítettek.

A Tartományi Székház reneszánsz udvarán álló, 50 tonna jégből készült Betlehem (Eis-Krippe) idén is elbűvölte a csoportot. A Stempfergasse kirakataiban különleges, egyedi betlehemeket láttunk.

A stájer fővárosban a település szimbólumának számító Schlossbergre 260 lépcsőfokon gyalog mentünk fel. Az Óratoronynál csodálatos panoráma tárult elénk: gyönyörködhettünk az adventi díszekbe öltöztetett város és a környező, hófedte hegyek látványában.

A Városháza előtti Christkindlmarktot mézeskalács és más finomságok csábító illata lengte be, miközben karácsonyfadíszek, kézműves alkotások, egyedi ajándékok között lehetett válogatni.

Örök emlék marad számunkra a fényárban úszó csodálatos város képe, a mindenhonnan felcsendülő karácsonyi dallamok és az adventi forgatag hangulata. Jóleső érzéssel gondolunk vissza erre a kirándulásra: Graz fényeire, ízeire, az együtt töltött nap örömeire és élményeire. 

Dallos-Kelemen Renáta tanár

Galéria

.