Hirdetés

A segélyhívó központban jártak a szombathelyi premontreiek

A segélyhívó központban jártak a szombathelyi premontreiek

2020.02.13. 16:56

Tanári beszámoló az eseményről.

Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Hívásfogadó központjába látogattak az intézmény diákjai február 11-én, ahol a 112-es Egységes Európai Segélyhívó Szám nyílt napját tekintették meg.

A megnyitót követően elismerések átadására került sor, ahol Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Dr. Balázs Zsolt r. ezredes a Hívásfogadó Központ vezetője is hangsúlyozta, hogy az itt dolgozók elsődleges feladata a maximális segítségnyújtás. A szakmai munka mellett egyben komoly pszichológiai és pedagógiai funkciót is betöltenek.

A munkavégzéshez stabil hivatástudat szükséges, és sokszor nehéz egy-egy eset után, újra és újra a hívások fogadása. Az állampolgárok segélyhívásai közül évente 1,6 milliót fogadnak a szombathelyi objektumban. A bejelentések kb. 24%-a valós segélyhívás. A számadatokat ismerve, még felelősségteljesebb gondolkodást indukált tanulóinkban a 112-es szám fogalma.

A gyakorlati bemutatók előtt a Légi Vezetési és Irányítási Központ előadását hallgatták meg a diákok. Megtudhatták, hogy a légtérmegfigyelés, légi műveletek tervezése, légvédelmi harcvezetés, fegyver- és rakétairányítás tartozik az elsődleges tevékenységi körükbe. A légi kutató-mentő és az egészségügyi kiürítési feladatok közben együttműködnek a társszervekkel (ORFK, OMSZ, Katasztrófavédelem). Az ismertető után lehetőség adódott repülőgép szimulátor kipróbálására.

A nyílt óra keretében az operátori teremben megtapasztalhatták, hogy milyen feladat hárul a segélyhívások fogadóira. Egy hívást hangosítottak ki számukra, ahol a bejelentett eset kapcsán több szerv együttes beavatkozására volt szükség. Ezután a nap legérdesebb eseménye következett: a diákok az operátori székekbe foglaltak helyet és teszthívásokat fogadhattak, amelynek adatait rögzítették is a dolgozók iránymutatásai alapján.

A szakmai napot az elsősegélynyújtási és újraélesztési gyakorlattal, valamint a készenléti szervek gépjárműveinek bemutatóján való részvétellel zárták.

A gyakorlati foglalkozásokkal teletűzdelt napon diákjaink maradandó élményeket szereztek. Elismerően nyilatkoztak az operátorok szakértelméről, empátiájáról. 

Farkas Attila tanár

Galéria

.