Elballagtak a szombathelyi Premontrei Gimnázium végzősei - Tablófotók, névsorok

2020.05.03. 21:04

Véghné Busics Hilda igazgató köszöntőjével.

Szükségszerű átváltozás - Útravaló a szombathelyi Premontrei Gimnázium végzőseinek

Kedves ballagó Diákunk!

„Fogadd el, hogy az élet nem ad meg mindent!” Ezt a keményen hangzó, megszívlelendő tanítást évről évre észrevétlenül csempésztük be ballagó végzőseink tarisznyájába, egyfajta útravalónak szánva. Tettük ezt csendben, mert érzékeltük, hogy ez a világ egész önmagát kínálja fel az önálló életre készülő fiataloknak, akik a feltáruló lehetőségek zavarában vakon hittek az emberi képzeletet is felülmúló álmaik és vágyaik maradéktalan beteljesedésében.

Szeretett végzős Tanítványunk! Számodra a márciusi virágnyílás jelentős fordulatot hozott. A fenti, tarisznyádba rejtett gondolat a pillanat törtrésze alatt szívbe markoló valósággá vált és józanságra int. Az ismeretlen holnap a bizonytalanság ellenére azonnali döntésekre és cselekvésre kényszerít. Valamennyien válaszokat keresünk egy lehetetlennek látszó helyzet megoldására: találkozás érkezés nélkül, ballagás dalok nélkül, ünneplés virágok nélkül, hálaadás szavak nélkül, búcsúzás ölelés nélkül…

Mindez első pillanatra elfogadhatatlannak tűnhet a számodra. Kétségbeesel, tiltakozol, sírsz vagy átkozódsz, talán még imádkozol is csodát remélve, de hamar rájössz, hogy ami felett nincsen hatalmad, azt legokosabb elengedni. Kavargó gondolataid letisztulnak, lelked megnyugszik, majd tisztánlátásod arra késztet, hogy körültekintően nekiláss összegyűjteni és emlékeid dobozába rejteni minden apró kincset, ami az alma materhez, a diáktársakhoz, a barátokhoz, tanáraidhoz és a hozzád legközelebb álló szeretteidhez köt. Felismered, hogy minden, ami az elmúlt évek során életutadat meghatározta, a jövőre nézve egyszerre lesz felbecsülhetetlen érték és hatalmas erőforrás.

A Téged jól ismerők érzékelik, hogy a világunkat megrengető változások mily szelíden szorítják háttérbe a benned élő gyermeki ént, teret adva felnőtté váló személyiséged teljes kibontakozásának. Ez a varázslatos átváltozás legalább olyan szükségszerű, mint a szépséget és fiatalságot szimbolizáló pillangók átalakulása. Persze kérdéseid érthetőek. Miért pont most? Miért éppen veled? Miért ilyen módon történnek a dolgok? Válaszok léteznek, de azokat csak akkor értheted meg igazán, ha majd évtizedek múltán visszatekintesz az életedre. Addig is biztatásként zárd szívedbe Szent-Gály Kata életbölcsességét:

„Sorsunk minden fordulata új lehetőség,

hogy emberibb emberré legyünk!

Véghné Busics Hilda Igazgató

12.D of. Dallos-Kelemen Renáta

 

12.C of. Farkas Attila

 

12.B of. Rőth Ágnes és Fazakas Z.Márton csornai apát

 

12.A of. Tőke Gábor

 

.