Sneaker cipők – mit takar a fogalom, és milyen ruházathoz illik?

2021.02.19. 18:46

A cipők mindig is a változó divathullámok középpontjában álltak, szorosan követték a ruházkodás legújabb trendjeit.

Sneaker cipők

A legváltozatosabb, legfiatalosabb, de a klasszikus darabok is megújulva, néha teljesen átalakulva jelentkeznek a piacon, máskor pedig csak egy névváltoztatás és némi „ráncfelvarrás” jelentette a változást. A sneakers esetében mindkettőről beszélhetünk egy időben.

Alkalmi, vagy sport, esetleg mindkettő?

Ha pontos magyar fordítást keresünk, hiába is keressük, hiszen a kifejezés szótári jelentése nem fedi teljesen, a cipő jellegzetességét.

Talán, ha a bevált surranó kifejezést használjuk, akkor járhatunk legközelebb az igazsághoz. Ha pedig a feltett kérdésre keressük a választ, nem tévedünk, ha azt mondjuk: is-is.

Vagyis a sneakers egyszerre sporthoz, szabadidőhöz alkalmas cipőtípus – alapvetően ez - de mégis az utcai, sőt az elegáns viselet szerves, bevett részévé vált.

Ez a fajta cipő tehát egy hétköznapi viselésre fazonírozott sportcipő, ami egyesíti az egyes cipőtípusok jellegzetességeit és pozitívumait. Színes, és változatos mint a fiatalabb korosztály cipői általában.

Kényelmes és praktikus mint a sportcipők nagy része, ugyanakkor annyiféle ruhához viselhető, hogy gyakorlatilag minden alkalomhoz megfelel.

A sneakers cipőtípus a legmenőbb márkák és brandek kínálatában is megtalálható, sőt nem egy esetben a legnépszerűbb termékek közé tartozik.

Ha valamikor ciki volt mondjuk farmerhez ilyen cipőt felvenni, ma nem csupán létjogosultsága van, de egyenesen trendi és felkapott.

Sneaker cipők

Formagazdagsága megdöbbentő!

Van belőle fűzős és belebújós, lapos, magasított talpú és magas sarkú, mindegyik roppant népszerű. Nyugodtan viselhetjük egész nap, igazi kényeztetés a lábnak és látványnak sem utolsó.

Amióta a divattervezők meglátták benne a potenciális sikerterméket, azóta a gyártók szebbnél szebb színekben és egyedi mintázattal ellátott darabokkal árasztják el a boltok polcait.

Erről bárki meggyőződhet, ha mondjuk a CCC webshopjában, vagy bármelyik boltjában válogat közöttük, megfelelő darabot keresve.

Csúcsminőség, megfizethető áron

A sneakers típusú cipők tagadhatatlanul a XXI század gyermekeit szólítják meg, bár nem egy retró stílusú modell is létezik.

Ez nem is csoda, hiszen nem egy márka megjelenése a nyolcvanas, sőt a hetvenes évekre nyúlik vissza.

Ezekben az évtizedekben a sportszergyártók kimondottan élsportolóknak tervezték ezeket a cipőket, akik a sportpályákon és edzőtermekben megszokott kényelmet és minőséget szerették volna a mindennapokban is használni.

Az hamar kiderült, hogy nem csak az élsportolók rajonganak ezekért a modellekért, így a cipőtípus elterjedése robbanásszerű volt. A kilencvenes évekre a nyugati kultúrkör divatjának szerves része lett, ami kis késéssel tájainkon is megtörtént.

Sneaker cipők

Sneaker cipők nem csak élsportolóknak!

A legnagyobbat azok tévedtek, akik azt hitték az egész jelenség lecseng majd.

Nem számoltak azzal, hogy a kényelem és praktikusság az a két tényező, ami arra készteti a tervezőket, hogy új meg új modellekkel álljanak elő.

Ma már kifinomult, fantáziadús darabok százféle egyéni variációja áll a vásárlók rendelkezésére, akik jellemzően a fiatal korosztály tagjai.

Éppen ezért ezek a cipők a legjobb elérhető minőséget képviselik, ugyanakkor megfizethetőek szinte bárkinek. Ez a két tényező töretlen sikerük elsődleges titka, és a jelek szerint ez a jövőben sem fog különösebben változni.

Az a ritka eset áll fenn ugyanis, amikor a piacon töretlen kereslet és a szinte végtelen kínálat találkozik.

Ez egy win-win helyzet, amiből úgy a gyártók és forgalmazók, mint a vásárlók maximálisan elégedetten kerülhetnek ki.

Ami biztos, hogy ezek a jól bevált cipők még nemzedékeken keresztül jelen lesznek életünkben.

.