Sportos vagy elegáns – hogyan válasszunk megfelelő férfi cipőt a kabátunkhoz? - Itt a válasz

2022.01.10. 19:05

A kabát megválasztása urak esetében ugyanolyan jelentőséggel bír, mint ahogy bármelyik más ruhadarabunknál. Elengedhetetlen, hogy az aktuális öltözetünkhöz igazítsuk.

Egy sportos fazon nem fog megfelelően mutatni egy zakós szetthez, ahogyan egy szövetkabátot sem jó ötlet felvenni a sportcipőhöz. Milyen férfi cipők közül válasszunk tehát a különféle kabátokhoz?

Rendhagyó kérdés, ha cipőről van szó

Alapvetően a cipőnk az első, amit ki kell választani a saját ruhatárunk stílusához igazítva. Majd csak utána jön a kabát, amit a cipőnkhöz is igazíthatunk. Ugyanakkor jogos a kérdés, hiszen különféle eseményekre és alkalmakra a cipőnket is meg kell választani az aktuális öltözékünkhöz. Léteznek olyan cipőfazonok, amelyek jól mutatnak a legtöbb téli és őszi kabáthoz is. Az ilyen férfi cipők közé tartoznak a sneakerek, a chelsea-k és az oxford cipők félelegáns, utcára is felvehető modelljei.

Sportos, elegáns, lázadó, laza – mi köti össze ezeket?

Egyértelműen a sneaker cipők. Egy fekete, elegáns bőr sneaker cipő ugyanis sportosabb kabátokhoz, de még egy szövetkabáthoz is jól illik. Természetesen azért nem egy olyan cipő típus, amit az operába veszünk fel. Viszont ma már kétségtelen, hogy egy zakóhoz is különösen jól tud passzolni egy stílusos sneaker.

A pályafutását eredetileg sportoláshoz használt cipőként indította, még valamikor a huszadik század elején. Aztán annyira népszerű lett, hogy manapság már minden korosztály számára találunk megfelelő fazont, színt és stílust belőle. Ez annak is köszönhető, hogy a sneaker egyszerre sikkes és kényelmes lábbeli.

Az idei trendben például a letisztult vonalú fekete sneakerek mellett a retro színeket és formákat is visszatükröző darabok a legkelendőbbek. Több nagy márka visszanyúlt a kezdeti formáihoz, és ezek a típusok is nagyszerűen mutatnak a félelegáns vagy a sportos öltözetekhez is.

Chelsea és oxford – visszafogott, mégis vagány

Mindkét típusú férfi cipőből bőven akad többféle verzió. Az utóbbi években igen erőssé vált a különféle irányzatok kombinálása. Ezért igazán kreatív a kínálat az olyan, egyébként klasszikus férfi cipők vonalán tervezett darabokból, amelyekben egyszerre több stílust kombinálnak. Egy vastagabb talpú oxford vagy derby például manapság már készülhet sportosabb kivitelben is.

Ugyanakkor egyre gyakoribb az, hogy egyfajta elegáns és sportos közötti átmenetet képviselnek. A chelsea például szintén egy régóta velünk élő cipőforma, amiből lehet különösen elegáns és hétköznapi bohémsággal tervezett darabokat is találni. Ugyanez a helyzet férfi bakancs kategóriában. Manapság már igencsak összemosódtak a stílushatárok, és nem lehet sok modellt egyértelműen besorolni a különféle irányzatokhoz.

Ez egyrészt szerencsés, mert sokkal egyszerűbb megfelelő cipőt választani az öltözetünkhöz. Másrészt nehezebb döntést hozni, hiszen ezzel jelentősen megnőtt a kínálat. Mint ahogy például a CCC üzleteiben is, ahol figyelemre méltó mennyiségben találhatunk különféle stílusú férfi cipőket. A CCC üzletház online webáruházában pedig támpontokat és tanácsokat olvashatunk arra vonatkozóan, hogy milyen lábbelit válasszunk.

.