Hirdetés

Gőztisztítók és elektromos felmosók, hogy lakásunk ragyogjon a tisztaságtól

Gőztisztítók és elektromos felmosók, hogy lakásunk ragyogjon a tisztaságtól

E.A.

2022.02.18. 13:25

A gőztisztítók segítenek megőrizni otthonainkat biztonságban és tisztán, mivel mindenféle padlón és felületen elpusztítják a baktériumokat.

Hirdetés

A hőkezeléshez nincs szükség másra, csak csapvízre, ami azt jelenti, hogy elkerülhetjük a kemény vegyi tisztítószereket, ráadásul ezek az elektromos felmosók hatékonyak az olyan vírusok ellen is, mint napjaink láthatatlan ellensége, a koronavírus. Érdemes alkalmazni ilyen készülékeket az olyan tárgyak fertőtlenítésére, amelyeket nem lehet a szokásos tisztítószerekkel mosni vagy tisztítani, mint például a puha bútorok, kárpitok és matracok.

Hogyan válasszunk gőztisztítót?

A gőztisztítóknak két fő típusa van, ezért vásárlás előtt gondoljuk át, mire szeretnénk használni:

Elektromos felmosók

A kompakt és könnyű gőzfelmosókat könnyű felállítani és használni. Úgy működnek, mint a hagyományos felmosók, de sokkal erősebb tisztítóeszközök. Fogantyúik beépített víztartályokkal rendelkeznek, amelyek körülbelül 20 másodperc alatt felmelegszenek. Gyakrabban kell utántölteni, mint a hengertisztítókat (lásd lentebb), mivel kisebbek, de így sokkal könnyebben manőverezhetők a lakásban. Sokan forgatható fejjel rendelkeznek, így a bútorok és a konyhai berendezések alá is elérünk velük.

A legtöbb ilyen berendezés felfrissítheti a szőnyegeket is, ha csatlakoztatható „szőnyegtisztítóval” használják.

Hengeres gőztisztítók

Ezek az eszközök általában nehezek, de kerekekkel rendelkeznek, hogy minimálisra csökkentsék a tömítés szükségességét. Nagyobbrészt ugyanazokat a funkciókat kínálják, mint a „kettő az egyben gőzfelmosók”, csak erősebb a gőzkibocsátásuk és nagyobb kapacitású a víztartályuk, amelyet ritkábban kell újratölteni. Gyakran több tartozékkal rendelkeznek, amelyek a tömlőhöz csatlakoznak, és számos háztartási feladatot elvégeznek. Egyes modellek kárpitozásra is alkalmazhatók.

A hazai internetes boltokban közel 10 és 40 ezer forint között választhatunk a kínálatból, az árat sok esetben a termékjellemzők és a márka is befolyásolhatja.

Főbb jellemzők, amelyekre célszerű figyelni

A tartozékokon kívül néhány extra funkciót szintén érdemes figyelembe venni:

  • Víztartály kapacitása

Minél kisebb a víztartály, annál gyakrabban ajánlatos utántölteni. Minél nagyobb a tartály, annál tovább tart, amíg felmelegszik, mielőtt használatra kész, azonban tovább is kitart. A hengeres modellek általában nagy űrtartalmúak, némelyik akár két literes is lehet, míg a gőzfelmosók 450 ml-esek is. Figyeljünk arra, hogy a tartály levehető-e, és könnyen megtölthető-e a csapnál, vagy kannával lehet-e feltölteni.

  • Ideje felmelegíteni a teli tartályt

Hogy mennyi ideig tart a gőztisztító(k) felmelegedése, mielőtt elkezdik a gőzt kiszivattyúzni, nagyban függ a tartály méretétől. Ez lehet akár 20 másodperc egy gőzfelmosónál, és két perc egy hengernél, de a pontos időzítések típusonként eltérőek lehetnek.

  • Változó gőz

A költséghatékony gőztisztítók változtatható gőzbeállításokat kínálnak, legyen szó állítható vezérlőtárcsáról vagy gombokról. Ha azonban csak gyors és egyszerű feladatokra fogjuk igénybe venni a gépet, egyféle gőzölési móddal szintén ugyanolyan jól végezheti a munkát.

Milyen gőztisztító-tartozékokra lehet még igény?

A gőztisztítók többsége rögzíthető tartozékokkal van felszerelve, amelyek számos háztartási feladat elvégzésére alkalmasak. A levehető kézi egységgel nem rendelkező normál gőzfelmosók általában további tisztítópárnákkal vannak ellátva.

A hengerek és a 2 az 1-ben felmosók a korrekt és alapos tisztítás érdekében általában olyan tartozékokat tartalmaznak, mint a súrolókefék vagy a kaparók. Az adott felületekhez használható egyéb kiegészítők közé tartozhatnak a kárpitos szerszámok, a függönyök vasalásához, valamint az ablakokhoz és az üvegekhez készült gumibetétek. Egyes modellekhez mosószer is vásárolható, de ez csupán friss illatot biztosít, nem pedig grátisz tisztítóerőt.

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a gőztisztítók hatalmas választékából böngészhetünk online, a vásárláskor azonban a különböző egyéni szempontok a meghatározóak.

.