Hirdetés

Változó, hogy mennyi ideig tárolhatunk ételt a hűtőben
Freepik

Változó, hogy mennyi ideig tárolhatunk ételt a hűtőben

E.A.

2022.07.19. 12:00

A nyár közeledtével és betoppanásával különösen fontos kérdés, hogy mennyi ideig tárolhatóak a hűtőszekrény fogakat vacogtató hidegében az ételek? Mert az biztos, hogy nem a végtelenségig. De azért azt sem célszerű megvárni, míg a behelyezett élelmiszereken jól látható penészréteg tűnik fel.

Hirdetés

A hideg önmagában is biztosíték a tartósításra?

Nem, és talán ez a legfontosabb tény ebben a témakörben. Ugyan a háztartási nagygépek teljesítmény tekintetében garantáltan nem vallanak szégyent, viszont akadnak olyan anyagok, amik eleve csak rövid ideig tarthatóak hűvösben. A zöldségek, gyümölcsök például külön kategóriába sorolhatóak, mert az esetükben nem mindegy, hogy alapban milyen állapotúak. Ha például egy tál már jócskán megérett, esetleg helyenként folyós cseresznye kerül a hűtőbe, akkor nem érdemes csodálkozni azon, ha egy, maximum két nap múlva a hideg ellenére is beindul az erjedés, meg a jól érezhető cefreképződés. Minél frissebb egy zöldség, annál tovább esélyes, hogy jól bírja a hűtős környezetet. A legtöbb típus nem kifejezetten hálás a zacskózásért, ahogy az a régi reklám is tartja, jó, ha mondjuk a fejes saláta lélegezhet, magyarul ha mindenféle zacskó és egyéb anyag jelenléte nélkül kerül hűvösre.

A bedobozolt ételek esetében is kulcsfontosságú a frissesség. Minél többet álltak szobahőmérsékleten vagy esetleg kint a melegben, annál esélyesebb, hogy a romlás már útközben elindult. Márpedig ha ez bekövetkezett, akkor tulajdonképpen a hideg csak késleltetheti a folyamatok végbemenetelét.

A tejtermékek még akkor sem tarthatóak el túl sokáig, ha amúgy frissen, megvásárlás vagy elkészítés után rögtön a hűtőben végezték. Az erjedés az esetükben teljesen természetes, ezért evidens, hogy idővel a rendes tej még a hűtőben is megalszik például.

A péksüteményeket jó ötlet bezacskózni és lefagyasztani, vagy betenni a hűtőbe, mert így viszonylag sokáig megőrizhetik a frissességüket. Miután a hűvösről kikerültek, célszerű betenni őket vagy a mikróba, vagy a sütőbe, esetleg a kenyérpirítóba, így ugyanis hamar elérhetik azt az állagot, ami jóformán a frissel megegyező minőségű.

A szelektálás lényeges lépés

A hűtők tartalmát időközönként mindenképpen ildomos átvizsgálni, és azokat a termékeket, amik már erősen a gyanús csoportba tartoznak, kidobni. Ez nagyon evidens tanácsnak tűnik, már-már bagatell megjegyzés, de a gyakorlati életben szerezhető tapasztalatok azt mutatják, hogy olykor igenis eltelnek úgy hetek, hogy a hátsó szekcióban egy-egy ott felejtett étel bizony bomlásnak indul. Márpedig ez a hűtő egészének higiéniája szempontjából kicsit sem vonzó eshetőség, az egyéb kellemetlenségekről, megfejthetetlen szagokról nem is beszélve.

Visszatérve még egy pillanatra a zöldségekhez, különösen a gyümölcsökhöz. Maradva a cseresznyés példánál, jó ötlet a szemeket nap, mint nap átnézni, és azokat a darabokat eltávolítani, kidobni, amik láthatóan a romlás útjára léptek. Ugyanis így hatékonyan megelőzhető a láncreakció, aminek a végén hirtelen az egész tál tartalma menthetetlenül ehetetlen státuszba kerülhet.

.