Pazarlás lehet, ha nem LED fényforrásokat használ

2022.08.24. 08:02

Aggasztóan nagy arányban használunk elavult világítástechnikai megoldásokat.

A rezsicsökkentés csökkentése új lendületet adott az alacsony energiaigényű háztartási technológiák terjedésének. Noha a LED fényforrások ma már általánosan ismertek, a hazai lakosság aggasztóan nagy arányban használ elavult világítástechnikai megoldásokat.

A LED fényforrások működési elve minden tekintetben eltér a hagyományos wolfram izzók és a kompakt fénycsövek működésétől. A LED-ek esetében a fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a LED fényforrások alacsony energiafelvétel mellett üzemeltethetők; a hagyományos wolfram izzókhoz képest akár 90%, a kompakt fénycsövekhez viszonyítva 50% lehet a megtakarítás.

Fontos kiemelni, hogy a LED-fényforrások esetében irányított fényáramról beszélhetünk, így egységnyi térszögre vonatkozóan lényegesen jobb eredményeket érhetünk el. Az E27-es foglalattal rendelkező hagyományos izzók a mennyezetet (is) világították, így az általuk – nem kis veszteséggel – előállított fényenergia nagyrésze elveszett. A LED technológia lehetőséget biztosít az ilyen jellegű veszteségek megszüntetésére, így érhető el rendkívül jelentős energiamegtakarítás.

A LED fényforrások fontos tulajdonsága az úgynevezett színhőmérséklet. E tekintetben fontos felhívni a figyelmet egy fizikai törvényszerűségre, amit sokan tévesen értelmezhetnek. A 2000 Kelvin körüli „hideg” színhőmérséklet sárgás-vöröses fényt biztosít, ellenben a „meleg” színhőmérsékletű égszínkék árnyalatot képez. Előbbi pihentető módon hat ránk, utóbbi ébren tart és jobb látásviszonyokat teremt, ezáltal nagyszerű választás fürdőszobák, munkapultok és műhelyek esetében. Többfunkciós helyiségekben a meleg fehér (~3000K) és a napfény fehér (~4500K) színhőmérsékletű fényforrások tehetnek nagyszerű szolgálatot.

Érdemes tudni, hogy a LED fényforrások lényegesen magasabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos izzók vagy a kompakt fénycsövek; a wolfram izzók várható élettartama 1500-3000 munkaóra, a kompakt fénycsöveké 6-8.000 óra, ezzel szemben a minőségi LED fényforrások 40-50.000 órán át szolgálhatnak bennünket. Meg kell jegyezni, hogy az élettartamuk előrehaladtával veszíthetnek a fényerejükből, ezért a cseréjük korábban indokolt lehet.

Összefoglalásként elmondható, hogy a LED fényforrások egyre jobb ár-érték arány mellett vásárolhatók meg, ma már a minőségi termékek is elérhetők 2000 forintól. A nagyobb fényerőséggel rendelkező fényforrások átlagosan 4-5.000 forintért vásárolhatók. Élettartamuk során ennek az összegnek a sokszorosát képesek megtakarítani.

.