Hirdetés

Így legyen minimalista stílusú szobád aggodalmak nélkül

Így legyen minimalista stílusú szobád aggodalmak nélkül

E.A.

2022.12.16. 12:05

A minimalista stílusú lakberendezés buktatói.

Hirdetés

Az elmúlt években a minimalista stílus hódított a lakberendezésben. A közösségi médiát elárasztották a fehérben vagy natúr színekben pompázó, szinte üres belső terek, ahol minden #relaxing és #organized. A harmonikus és valóban nagyon megnyugtató környezetbe könnyű beleszeretni. De nem vagy egyedül, ha úgy érzed, a Te otthonodban soha nem lesz ekkora rend és szervezettség. És nincs ezzel semmi baj.

A minimalista stílusú szobáknak sok előnye van. A nyugodt, ingerszegény környezetben sokan könnyebben pihennek, mint a zsúfolt terekben. A takarítás sem nehéz: nincsenek porfogók és kevés a bútor - szinte csak porszívózásra és némi törölgetésre van szükség.

Csakhogy a minimalista berendezésnek van néhány buktatója. Az egyik legfontosabb, hogy a stílus mellé egy egész filozófia tartozik. A végletekig egyszerűsítő gyakorlat pedig nem való mindenkinek. És itt nem csak a notórius gyűjtögetőkről van szó…

A rendezettség nagyobb luxus, mint amilyennek elsőre tűnik. A legtöbben nem tehetjük meg azt, hogy csak a legszükségesebb tárgyakat tartjuk a lakásunkban. Szükségünk van egyfajta készletre, felhalmozásra ahhoz, hogy a kicsit szűkösebb időszakokban is legyen mihez nyúlnunk.

Minimalizmus alacsony költségvetésből?

A fentiek miatt a minimalista stílust sokan a tehetősek kiváltságának gondolják, hiszen ők azok, akik megtehetik, hogy egyszerre kevés, de nagyon jó minőségű dologba kelljen beruházniuk. A tehetősek megengedhetik maguknak, hogy az életterüket kizárólag az igényeik szerint alakítsák ki. De mi a helyzet az átlag emberrel? A rendezettség élményéről nekik sem kell lemondaniuk!

Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani a lakberendezésben. Ezekkel óriási befektetések nélkül is rendezett, tiszta, nyugodt otthont varázsolhat bárki. A szabályok nagyjából a következők:

  • Ha tároló, akkor legyen zárt! Mindegy, mennyi holmi lapul a szekrényben. Az ajtó mögött a leghatalmasabb gyűjtemény sem zavarja a szoba összképét.
  • A nagy bútorok legyenek semleges színűek! Az egységes felületek nyugtató hatásúak.
  • Legyen egy karakteres bútordarabod minden helyiségben! A legjobb, ha valamilyen egyszínű, de feltűnő árnyalatú darabot választasz. Mit szólnál egy szép, sárga fotelhez a hálószobába?

 

Jó minőségű bútor jó áron - nem lehetetlen!

A letisztultságon kívül a minimalista stílus másik jellemzője a környezettudatos, takarékos, mértékletes magatartás. Hogyan lesz a lakberendezés takarékos és tudatos? Elég, ha nem cseréled a bútoraidat havonta. Ha jó minőségű, tartós termékeket vásárolsz, azok évekig szolgálnak téged.

Ma már számos minimalista bútor webáruház létezik, így az alapdarabok beszerzése nem jelenthet problémát. Az online rendelés ebben az esetben az egyik legjobb költségcsökkentő megoldás. Mivel a legnagyobb bútorok egyszerűek és letisztultak, ezért nem kell sokat gondolkozni azon, a kiválasztott darabok vajon illenek-e az adott térbe. Egy fehér gardróbszekrény vagy natúr színű polc a legtöbb környezetbe passzolni fog.

Az ilyen jellegű berendezés nagy előnye egyébként, hogy akkor is szolgálhatnak téged, ha úgy érzed, inkább stílust váltanál. Néhány kiegészítővel, esetleg egy kis átalakítással akár teljesen meg tudod változtatni az adott modell megjelenését. Az sem ritka, hogy ehhez a gyártók maguk kínálnak ötleteket vagy eszközöket.

És ha már a kiegészítőknél tartunk…

A díszítésről a minimalista stílus alkalmazása esetén sem kell lemondanod. Az sem kell feltétlenül elhinned a magazinoknak és influenszereknek, hogy a szobádat ezentúl kizárólag üveg vázákkal és cserepes pozsgásokkal dekorálhatod.

Extra tippünk neked: dekorálj azzal, ami már van! Keress funkcionális kiegészítőket, például könyvtámaszt, tolltartót, illatmécsest - ezek segítségével a meglévő készletedet alkalmazhatod díszítésként. Az esztétikusan elrendezett írószerek, ceruzák majdnem olyan szépen mutatnak, mint egy csokor virág, cserébe hasznosak és valóban szükségesek a mindennapjaidhoz.

A minimalista stílus nem jelent feltétlenül lemondást és puritán egyszerűséget. A nyugodt környezet előnyeit akkor is élvezheted, ha nem szorítod a minimumra az igényeidet. Ha a minőség terén nem, csak a mennyiségben kötsz kompromisszumot, a pénztárcád és a lelki egészséged is hálás lesz majd.

.