Klímával fűteni! Miért ne?

E.A.

2022.12.21. 16:30

A klímaberendezések előnyei és hátrányai.

A fűtésre optimalizált klímák egyre több háztartás számára biztosítják a kellemes hőérzetet, de a népszerűségük növekedése még csak ezután várható. A megnövekedett energiaárak miatt sokan keresik a kifejezetten takarékos megoldásokat. Sorra vettük a klímaberendezések előnyeit és hátrányait.

Összességében elmondható, hogy a korszerű inverteres, fűtésre optimalizált klímák előnyös tulajdonságai messze felülmúlják a hátrányokat, de érdemes a lehető legobjektívebb megközelítést alkalmazni annak érdekében, hogy jó döntést hozhassunk. A fűtésre optimalizált klímaberendezések energiatakarékosak, ami napjainkban az egyik legfontosabb tulajdonságukat jelenti. Többféle megközelítésből magyarázható ezeknek a berendezéseknek a gazdaságos mivolta, de mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy a működési sajátosságuknak köszönhetően 1 kW villamos energiából akár 4 kW hőenergiát képesek előállítani.

A „hagyományos” fűtőberendezések esetében ez az arány gyakorlatilag egy az egyhez. Ettől függetlenül látni kell, hogy a különböző klímaberendezések energiahatékonysága változó; ezt részben az energiaosztály írja le, de a valóságban olyan tényezők is befolyásolják a tényleges hatékonyságot, mint a külső hőmérséklet, a falak és a hőszigetelés vastagsága, a nyílászárók milyensége, és természetesen a beállított hőfok.

Nagyon fontos tulajdonság a biztonságosság is. A klímaberendezések teljesen biztonságosan használhatók, hiszen nem kell tartani a szénmonoxid keletkezésének veszélyétől, de nincs izzószál sem, ami tűzveszéllyel fenyegetne. Tulajdonképpen semmi sem történhez egy klímával, ami a biztonságunkra vagy a lakásunkra veszélyt jelentene.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a korszerű berendezések környezettudatos szemlélettel készülnek. A korszerű készülékek olyan hűtöközeggel működnek, amelyek az R22 és az R410A gázhoz képest 75%-kal kisebb hatással van a globális felmelegedésre. A modern egykomponensű gázok nem csupán kisebb környezeti terhelést jelentenek, de újrahasznosíthatók is.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a klímaberendezések fűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak, vagyis általuk igazi kettő az egyben megoldásra tehetünk szert. Nincs szükség két különböző eszközre két különböző funkció ellátása érdekében, így tulajdonképpen helyet takaríthatunk meg. Mivel a beltéri egységek jellemzően a mennyezethez közeli magasságban kerülnek elhelyezésre, így az életterünket minimálisan korlátozzák.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a hátrányos tulajdonságokról sem, amelyek ismerete ad teljes képet ezekről a berendezésekről. Egyeseket zavarhat a folyamatos morgó monoton hang, noha a korszerű készülékek zajszintje kifejezetten alacsony, bár észrevehetetlennek azért nem nevezhető. Azt is tudni kell, hogy a klímaberendezések jelentős légmozgást gerjesztenek, vagyis növelhetik a szálló por mennyiségét a levegőben. Amennyiben érzékenyek vagyunk a porra, gyakoribb porszívózásra és portörlésre lehet szükség. A falra szerelhető klímaberendezések rendelkeznek kültéri egységgel, aminek az elhelyezése ritkább esetben problémát okozhat, hiszen a műemlékvédelem alá eső épületek homlokzatán nem helyezhetők el ilyen egységek.

Összességében elmondható, hogy a klímaberendezések lényegesen több előnnyel, mint hátránnyal rendelkeznek, így jó alternatívát jelentenek az energiaigényesebb megoldásokkal szemben.

.