Hirdetés

Kifejezetten jó termés várható Vas megyében

2010.06.29. 13:17

Vas megyét elkerülte az árvíz és a belvíz, a június végéig lehullott csapadék csupán tíz százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a kissé hűvösebb időjárás pedig kifejezetten kedvező volt.

Hirdetés

Az őszi árpa betakarításával megkezdődött az aratás Vas megyében, kifejezetten jó termés várható, de szépen fejlődött a takarmány és az étkezési búza is, a repce terméshozama kissé elmarad a várakozásoktól, de országszerte kevés van belőle, ezért a termelők viszonylag jó áron értékesíthetik terményeiket - mondta el az MTI érdeklődésére kedden Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vezető főtanácsosa.

Vas megyét elkerülte az árvíz és a belvíz, a június végéig lehullott csapadék csupán tíz százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a kissé hűvösebb időjárás pedig kifejezetten kedvező volt, egyedül a szél okozott kisebb károkat - fűzte hozzá.
A termelőknek problémát okoz, hogy az őszi búza felvásárlási ára még nem alakult ki, Márkus Antal szerint a felvásárlók "sumákolnak", nem akarnak árat mondani, a takarmánygabonán kívül "nem jönnek ki" friss búza árakkal.

Ennek a szakember szerint egyrészt oka lehet az is, hogy a mai technológiák mellett takarmány búzából is jó minőségű kenyeret lehet sütni, ezért a malomipar nem ragaszkodik az étkezési minőséghez. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a takarmány búza árát alig haladja meg az étkezési búza ára, ez pedig a minőségi termelés helyett a mennyiségi termelésre ösztönzi a gazdálkodókat, ami hosszú távon nagyon nem szerencsés folyamat.

Jó hír, hogy Vas megyében üresek a raktárak, így aki el akarja tárolni a gabonáját egy kedvezőbb tavaszi ár reményében, annak van lehetősége rá. Sajnos ezzel a megoldással csak kevés gazda tud élni, hiszen a hiteleket törleszteni kell, az őszi munkák elvégzése is költséges, így sokan rákényszerülnek, hogy az alacsonyabb áron a kombájntól adják el a gabonát.

A gazdák helyzetét rontja az is, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) lassan teljesíti a különböző kifizetéseket, sokszor hónapokat kell várni a pénzre, indokolt lenne az ügyintézés felgyorsítása - fűzte hozzá.

Márkus Antal szólt arról is, hogy a szelesebb időjárás elsősorban a repcében okozott károkat, sok helyen megdöntötte a vetéseket, így a várt hektáronkénti 3-4 tonnás terméshozam egy tonnányival csökkent, viszont a repcéért a korábban ígért 71-72 ezer forint helyett akár 80-82 ezer forintot is megadnak a felvásárlók, sőt az ár várhatóan még tovább is emelkedik.

Elmondása szerint az őszi növények közül a kukorica és a napraforgó is szépen fejlett, a napraforgó kissé "lemaradt", hiszen eddig 80-100 órányival kevesebb napsütés érte.

Problémákat okozhat, hogy a szél a napraforgót is megdöntötte és így ha nagy lesz a napraforgó tányérja, sok növény kidőlhet, ami a mai technológiával lehetetlenné teszi a betakarítást.

Vas megye 140-150 ezer hektárnyi vetésterületén évek óta megközelítőleg fele-fele arányban termelnek tavaszi és őszi növényeket. Az elmúlt ősszel 34 ezer hektáron vetettek búzát, közel 10 ezer hektáron őszi árpát és tritikálét, a repce vetésterülete pedig megközelíti a 20 ezer hektárt.