Kínai rendőri delegáció Zala megyében

2012.01.16. 20:56

Nemcsak a rendészetet és a katasztrófavédelmet érintő tapasztalatok cseréjéről, hanem a megyei és a tartományi önkormányzat közötti kapcsolatfelvételről is tárgyal a kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományból Zalába érkezett rendészeti delegáció, amelynek programjáról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Zalaegerszegen.

Liu Jü-hsziang (Liu Yuxiang), a 70 millió lakosú kelet-kínai tartomány közbiztonsági hivatalának főigazgató-helyettese az MTI kérdésére azt mondta: a közbiztonság helyzetének javítása, a közúti közlekedéssel és az ittas vezetéssel kapcsolatos problémák megoldása terén szereztek értékes információkat érkezésük napján.

Hozzátette, hogy megítélése szerint mindkét ország rendőrsége és katasztrófavédelmi szervezete - e kettő Kínában egy közös egységbe, a közbiztonsági hivatalhoz tartozik - a lakosság érdekeit helyezi előtérbe.

Szólt arról is, hogy a mintegy 100 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Csiangszu külügyi hivatalának megbízásából a tartomány és Zala megye közötti kapcsolatfelvétel is a tárgyalásaik témái közé tartozik. Úgy fogalmazott, hogy Zala nemcsak a természeti adottságainak gazdagsága, termálkincse, de kitűnő földrajzi fekvése, ipari parkjai és logisztikai adottságai miatt is figyelemre méltó számukra.

A rendészeti vezető elmondta: Csiangszu Kína keleti, tengerparti vidékének egyik legfejlettebb tartománya, amely meglehetősen gyors gazdasági fejlődésen ment át az utóbbi években.

Tiborcz János, Zala megye rendőrfőkapitánya közölte: részletes tájékoztatást adtak a megye közbiztonsági helyzetéről, a rendőrség és a katasztrófavédelem felépítéséről. Érdeklődéssel hallgatták, hogy Kínában miként épül fel a nagyságrendekkel jelentősebb területet és lakosságszámot átfogó rendészeti szervezet.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala megyei közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzatok megváltozott feladatrendszerében hosszú távon a gazdaságfejlesztés az egyik fő feladat, ezért is adtak részletes tájékoztatást partnereiknek a zalai városok fejlesztési céljairól. Említést tett arról, hogy Dobriban egy faipari cég már régóta szállít egyedi gyártású parkettát és bútorokat Kínába, Hévízen pedig egyre gyarapodik a kínai vendégek száma.

Doucha Ferenc, a partnerkapcsolat kialakításában közreműködő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének zalai elnöke beszélt arról, hogy szervezetük régóta igyekszik a gazdasági együttműködés kiépítésére a két ország között. A kínai gazdaság páratlan fejlődése miatt szeretnék, ha a befektetői tőke és a vállalkozások érdeklődését felkelthetnék a magyarországi lehetőségek iránt - tette hozzá.

.