Télen is kirándulhatunk Szombathely környékén

2016.02.07. 10:59

Orbán Róbert túravezetőt kérdeztük.

A kirándulás szerelmeseinek télen sem kell lemondaniuk kedvenc hobbijukról, hiszen számos olyan túrahely található Szombathely környékén, amelyek a téliesebb körülmények között is felkereshetők. Orbán Róbert ismert szombathelyi túravezetőt kérdeztük kedvenc téli kirándulóhelyeiről és a hidegben való túrázásról.

A hidegebb évszakokban is érdemes belevágnunk egy-egy hosszabb kirándulásba – mondja a túravezető. Például vannak barátaim, akik minden télen elgyalogolnak az Írott-kő-kilátóhoz, mert ott egészen különleges panoráma nyílik a tájra, és a körülmények is mások, mint nyáron.

Írott-kő-kilátó, fotó: koszegINFO.com


Én magam szívesen túrázom télen is a Lukácsháza mellett lévő Csömötei-szőlőhegytől Kőszegdroszlón át egészen a Pogányokig, mert innen egészen csodálatosan be lehet látni az egész Kőszegi-hegységet – mondja Orbán Róbert, aki egyben a Ság hegy és a Kemenes-vidék környékének megtekintésére is bátorít.

Fotó: old.lukacshaza.hu


A szakember szerint általánosságban elmondható, hogy Szombathely környékén szinte minden olyan turistacélpont, amely tavasszal, nyáron és ősszel látogatható, az télen is felkereshető, ha nincs túlságosan nagy hó.

Nagycsömötei szoknyás faharangláb télen. Fotó: old.lukacshaza.hu


Ugyanakkor télen több dologra kell odafigyelnünk, sokkal körültekintőbben kell tájékozódnunk. Hiszen főleg havas időben nehezen láthatók a turistajelzések, ha pedig hófödte erdőben, mezőn gyalogolunk, akkor sokszor az sem egyértelmű, hogy merre vezet az út.

Ság hegy. Fotó: Időkép


Figyelembe kell vennünk azt is, hogy télen hamarabb sötétedik, ezért úgy időzítsük a túrát, hogy délután négy és öt óra között már visszaérjünk oda, ahonnan elindultunk.  

(A cikk eredetileg az Alon Café I. évfolyam 3. számában jelent meg.)

.