Hirdetés

Békében él önmagával? Legyen remete Ausztriában

2017.02.02. 11:43

A Salzburg tartományban lévő több mint 350 éves saalfeldeni Szent György-remeteség várja új lakóját.

Hirdetés

A librarius.hu szúrta ki azt az álláshirdetést, amelyet a település honlapján tettek közzé. Ebben 

önmagával békében élő, keresztény kötődésű embert keres

a helyi önkormányzat és a gyülekezet.

A remeteség a múlt év ősze óta lakatlan, mivel egy bécsi plébános és pszichoterapeuta, aki egy évig lakott a meredek sziklafalba épült remetelakban, visszatért a fővárosba. Előtte 12 éven át egy bencés szerzetes töltötte be a saalfeldeni remete állását. A remetelak egyike Közép-Európa nagyon kevés megmaradt lakott remeteségeinek.

Az állás betöltéséhez nem szükséges különösebb szaktudás vagy tapasztalat, de az illető köteles elbeszélgetni a remetelak látogatóival, mivel a nyári időszakban sok helybéli és turista keresi fel a helyet, hogy élvezze a kilátást, imádkozzon vagy beszélgessen az őt foglalkoztató vagy nyomasztó dolgokról.

Hogy csinálta ezt 12 éven át a bencés szerzetes? Jó időben egy padon szokott üldögélni a kápolna előtt. Szívesen elbeszélgetett a látogatókkal, de egy hajdani újságcikk szerint “megérttette az emberekkel a hallgatás, a befelé fordulás és a spiritualitás jelentőségét is”.

Az állást elnyerőnek le kell mondania a modern kor minden kényelméről, hiszen a remetelakban nincs se áram, se vezetékes víz, viszont annál több az idő imára és befelé fordulásra. Aki nem tud lemondani a tévéről, a számítógépről és a központi fűtésről, az alkalmatlan a beosztásra. Téli szállásról magának kell gondoskodnia a leendő remetének, mivel a magasan a hegyoldalban lévő remetelak télen nem lakható.

A saalfeldeni remetelak 2014 szeptemberében ünnepelte fennállásának 350. évfordulóját. Hajdan egy természetes sziklabarlangot alakítottak kápolnává, ahol az állatok védőszentjét, Szent Györgyöt tisztelik. A közelében, ugyancsak egy sziklamélyedésben épült egy puritán kunyhó remeteszállásként.

Jelentkezni írásban kell március 15-ig – világosan megindokolva a szándékot – , beköltözni április közepéig, a hagyományos Szent György-ünnepig lehet.