Minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek Bukarestben

2017.02.05. 11:04

Vasárnap reggel óta gyülekeznek a tüntetők. A 6. napja tartó tiltakozáshullám legnagyobb demonstrációjára készülnek Románia-szerte.

Napok óta százezrek tiltakoznak a Grindeanu-kormány vitatott Btk.-rendelete ellen, aminek hatására szombat este bejelentették, hogy visszavonják azt. Vasárnap azonban minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek a román fővárosban.

Román Btk.-módosítás - Tüntetés 2016. február 4-én.
Résztvevők a szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tartott tüntetéssorozat gyermekek számára meghirdetett demonstrációján a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 4-én.
A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Vasárnap is tüntetésre készülnek Bukarestben: egy Facebook-esemény tanulsága szerint egymillió embert várnak ma estére a román fővárosba, hogy tiltakozzanak a szociálliberális kormány Btk.-rendelete ellen.

Ugyan a Grindeanu-kormány bejelentette, hogy visszavonják, illetve megváltoztatják a rendeletet a törvényhozás részvételével, de ez a jelek szerint nem hatja meg a tiltakozókat.

Ötödik napja tüntetnek Románia-szerte

Vasárnap reggel óta gyülekeznek a tüntetők a kormány épülete előtti téren. Azért folytatódik a tüntetés, mert konkrétumokat várnak a román kormánytól, mivel azt mondják, hogy az, hogy keresik a vitatott rendelet hatálytalanítását, még nem egy konkrét lépést jelent.

Kora délután összeül a román kormány, akkor fog eldőlni, hogy milyen lépéseket tesznek a román kormánytagok a rendelet visszavonására. A 6. napja tartó tiltakozáshullám legnagyobb demonstrációjára készülnek Románia-szerte.

 

.