50 százalékkal kevesebb családtámogatás az Ausztriában dolgozó magyaroknak?

2017.03.09. 17:28

Az osztrák parlament által tervezett családtámogatási változtatás nyomán az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók 50 százalékkal kevesebb pénzhez jutnának, ami a magyar kormány szerint elfogadhatatlan - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt az osztrák család- és ifjúságügyi miniszterrel, Sophie Karmasinnal.

Balog Zoltán felidézte: az osztrák parlament csökkenteni akarja az Ausztriában munkát vállaló magyarok, románok, csehek családtámogatását, hogy csak annyit kapjanak, amennyit abban az országban kapnának, ahonnan jöttek.

Ez 50 százalékos csökkentést jelentene a magyar munkavállalóknak, ezt nem tudjuk elfogadni - jelentette ki, hozzátéve, hogy az egyenlő bánásmód elvét és a jelenlegi európai szabályozást megfelelőnek tartják. Aki ezen változtatni akar, annak kell megindokolnia, miért akar ezen változtatni, mi nem tartjuk szükségesnek - szögezte le.

Emlékeztetett rá: a tőke, a munkaerő, a szolgáltatások szabad áramlása, a személyek szabad mozgása az Európai Unió alappillére, "ezek összjátéka az a kedvezményes rendszer, amiben vagyunk". Hozzátette: ha ebből az egyiket megváltoztatják, akkor meg kell változnia a másiknak is, vagy felmerül "a kérdés, mi miért ne változtassuk meg a másikat".

A miniszter kifejtette: azt tartják "sportszerűnek", ha ezeket a szabadságokat együtt vizsgálják, és nincsenek egyoldalú változtatások. Arra kérjük az osztrákokat, ne hozzanak bennünket abba a helyzetbe, hogy akkor más területeken el kelljen gondolkodni, min kell változtatni - jelentette ki.

A családtámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi szövetségi miniszter azt mondta, mindkét fél bemutatta érveit, de döntésre nem jutottak. Kiemelte: a családi pótlék nem függ sem keresettől, sem társadalombiztosítási jogviszonytól, a funkciója az, hogy "kiegyenlítse" a költségeket a gyermekes és a gyermektelen családok között.

Hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy egész Európában az adott ország életszínvonalához igazítsák a gyermekes családok támogatási rendszerét.

A két miniszter megbeszélésén szóba kerültek más témák is, ezek közül Sophie Karmasin kiemelte a magyar családpolitikai intézkedéseket, amelyeket érdekesnek nevezett, felkeltették érdeklődését.

Jelezte: több jövőbeli közös projektről is beszéltek, így az induló családtudományi szakról is. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban hozzátette: a képzést az őszi előkészítést követően a Corvinus egyetemen indítják jövőre, s "ebben nagy érdeklődést mutatott az osztrák miniszter." A magyar tárcavezető kiemelte: "bízik abban, hogy jól fogunk tudni együttműködni a jövőben is".

Sophie Karmasin elmondta: örömmel fogadta el minisztertársa meghívását a budapesti családi fórumra, a májusban megrendezendő World Congress of Families-re. Balog Zoltán megjegyezte: azért hívták meg az osztrák minisztert a tanácskozásra, hogy előadást tartson az osztrák családtámogatási rendszerről. Megjegyezte: az osztrák születési ráta 1,5 felett van, a magyar 1,23-ról emelkedett 1,48-ra az elmúlt 5 évben. "Bízunk benne, hogy utol fogjuk őket érni, illetve együtt haladunk előre - tette hozzá a miniszter.

A sajtótájékoztatón mindkét miniszter kiemelte a minisztériumok közötti jó kapcsolatot és a együttműködés fontosságát. 

.