Hirdetés

Malajzia 8 nap utazás, szállás, látnivalók - 1. Kuala Lumpur (képgalériával)

Malajzia 8 nap utazás, szállás, látnivalók - 1. Kuala Lumpur (képgalériával)

2017.03.11. 16:53

Nyolc nap Délkelet-Ázsiában, látnivalók, tudnivalók a maláj fővárosról.

Hirdetés

Malajziáról röviden

Malajzia délkelet-ázsiai ország az Egyenlítő közelében, mely két részből áll, Thaiföldtől délre a Maláj-félszigeten lévő Nyugat-Malajziából és az Indonéz-szigetvilágban elterülő Borneó északi részén lévő Kelet-Malajziából. Az 1980-as évektől a '90-es évek közepéig Malajzia látványos gazdasági fejlődésen ment keresztül. A maláj kormány igyekszik évről évre egyre népszerűbbé tenni az országot, 2012-ben már a világ tízedik leglátogatottabb helye volt.

Fekvése: Délkelet-Ázsia
Fővárosa: Kuala Lumpur (1957 óta),
a király és a parlament székhelye, valamint az ország gazdasági központja. A szövetségi kormány székhelye Putrajaya, (1999-ben költözött ide)
Nyelv: maláj, angol
Népessége: kb. 30 millió fő
Pénz: Maláj ringgit (MYR), 1 euró = 4,64 MYR (2017. 02.17-én). Mi 70 forint/1 ringgittel számoltunk utazásunk során
Vízum: A beutazáshoz útlevél szükséges, vízum nem kell, ha 90 napnál rövidebb időre utazunk
Időjárása: trópusi
Időeltolódás télen: +7 óra
Keveredik a maláj, a kínai és az indiai kultúra

Közlekedés: Balra tarts - az autók jobb kormányosak
Vallás: elsősorban az iszlám terjedt el (60 százalék). A lakosság egyötöde buddhista, kis százaléka keresztény vagy hindu vallást gyakorolja.
Malajzia az Egyesült Királyságtól 1957 óta független állam. Hivatalos fizetőeszköz a maláj ringgit, de ha eurót vagy dollárt viszünk, azt már a reptéren át tudjuk váltani, de minden plázában találunk pénzváltót. Szinte mindenütt lehet használni a Visa és a MasterCard típusú bankkártyát is.

Malajzia - Kuala Lumpur, Petronas-ikertornyok

Utazás Malajziába

Budapesttől légvonalban nagyjából 9200 km, de Európából csak átszállással lehet eljutni oda, így közel 10 ezer kilométerre is kijöhet a levegőben megtett út hossza.
Repülőjegyet foglalni többek között a bevált pelikan.hu oldalon lehet (de sok más portálon is pl. skyscanner.hu-n is). Legjobb, ha nem ragaszkodunk fix időponthoz, mert így nagyon sokat tudunk faragni az utazási költségeken. Az utazási időn sajnos nem, akárhogy nézzük Budapest Dubaj távolság 5 és fél óra, majd Dubaj Kuala Lumpur még 7 óra, plusz még számolnunk kell az átszállási idővel, nem beszélve arról, hogy a dubaji reptér talán a legnagyobb a világon és itt azért vannak távolságok, az A, a B és C terminálok között. Az A és a B terminál között például gyorsvasút közlekedik. A gigantikus távolságok ellenére nagyon jól tudtunk tájékozódni, minden felirat világos és egyértelmű, inkább, csak ha a terminálok pazar látványvilágba feledkezünk bele, akkor fordulhat elő, hogy elkeveredünk.

Szállás Malajziában

A booking.com portálon számtalan szállás lehetőség közül választhatunk, de ha csak néhány napot szánunk a városra, érdemes a városközpontban keresni a megfelelőt. A Fraser Residence nekünk kitűnő választásnak tűnt.  Központi helyen, a Petronas-ikertorony és a Menara Kuala Lumpur torony között, az előbbi 900 méterre, az utóbbi 600 méterre volt. Szállodai szobát kerestünk, de igazából apartman, amit foglaltunk: hatalmas, 30. emeleti, légkondicionált szoba, Hifi berendezéssel, Wi-Fi-vel; a konyha rész, mikróval, főzőlappal, mosógéppel, tágas fürdőszobával. Igazából még tisztálkodó szereket sem kellett volna pakolni, mert a szokásos tusfürdő, sampon összeállítás mellett minden nap fogkefét, fogkrémet, még eldobható borotvát is kaptunk. Mindezt az európai szálloda árak töredékéért.

Délkelet-Ázsia, Malajzia - Kuala Lumpur, KLCC Gardens

Mikor utazzunk Malajziába?

A trópusi éghajlatú Malajziában mindig meleg van, egész évben átlagosan 25-30 fok körüli a hőmérséklet. A levegő rendkívül meleg és páradús. Bár az Egyenlítőhöz közeledtünk, a reptereken és a repülőkön végig inkább fáztunk, a budapesti reptértől, Dubajon keresztül egészen Kuala Lumpurig úgy éreztük, mintha egy hosszú hűtőlánc folyamatban lennénk.

 Délkelet-Ázsiában májustól szeptemberig foghatunk ki nagy monszun-esőzést, ilyenkor az alacsonyabban fekvő területeket is elárasztja a hirtelen lezúduló esővíz. Malajzia legmelegebb és legszárazabb hónapja a február, így ez tűnik a legjobb választásnak. Ha nagyon melegünk lenne, hűsölni jó alternatíva lehet, ha városnézést megszakítjuk és beugrunk valamelyik óriás plázába, amiből szinte minden sarkon találni jó párat. De legyen nálunk hosszú ujjú felső is, mert itt meg annyira nyomják a légkondit, hogy a kinti hőmérséklet után szinte fagyasztónak érezni.

Malajzia - Kuala Lumpur, Petronas-ikertornyok

Látnivalók Malajziában – Petronas-ikertornyok

Malajzia fővárosa, gazdasági központja Kuala Lumpur. Itt található az egész város látképét meghatározó Petronas-ikertorony, melynek 41. és 42. emeletét egy függőfolyosó köti össze. 2003-ig a világ legmagasabb épülete is volt, a maga 88 emeletével, 452 méteres magasságával. A Petronas-ikertoronyból pazar kilátás nyílik a városra.

Korán reggel érdemes jegyet váltani, ekkor még elkerülhetjük a hosszú sorban állást. Meghatározott időben, idegenvezetővel, csak csoportosan látogatható és természetesen itt sem marad el csomagok átvilágítása. Egy felnőtt jegy ára: 85 ringgit.

A maláj főváros ámulatba ejtő metropolisz, az ikertoronyból a 35 emeletes szállodánk, szinte elveszik az tekintélyes méretű épületek sűrűjében. A tornyok aljában több szintes bevásárlóközpont, a Suria KLCC, még az esti órákban is zsúfolt. A kellemes meleg, a színes fényekkel megvilágított, zenére komponált szökőkút-játék a KLCC Gardensnél igazán idilli napzáró volt esténként.

További látnivalók Kuala Lumpurban

Nem szabad kihagyni a Menara KL-t, ami a világ öt legmagasabb telekommunikációs tornyainak egyike. Feljutni a tetejére szintén csoportosan és lifttel lehet. Az ára kicsit húzós (105 ringgit), de a torony tetején lévő körpanorámát biztosító teraszról a város minden pontja látható.

Malajzia - Kuala Lumpur, látkép a Menara KL kilátóteraszáról

Közlekedés a városban

Rendkívül jó a tömegközlekedés, a reptérről nagysebességű KLIA Ekspress-szel vagy gyors vonaton KLIA Transittal utazhatunk a város nagy közlekedési csomópontjáig, a KL Sentralig. Innen szintén többféle közlekedési eszköz közül választhatunk. Visszafele - a városból a reptérig – mi már mindezt taxival tettük meg, mert sokkal olcsóbb és kényelmes is. Út közben lenyűgöztek a pálmaerdők, melyek mellett végighaladunk, ugyanis a reptér a várostól jó 35 km-re van.

Utaztunk metróval is, ami nagyrészt valójában a felszínen jár. Jegyként kis műanyag korongokat használnak, melyeket automatában lehet vásárolni. Ezt a leolvasóhoz érintve jutunk be a kapukon, majd úti célunknál egy perselybe dobva tudjuk elhagyni az állomást.

A városban amúgy gyalogosként az utakon az átkelés is kész kaland. A lámpa a zebráknál mindig piros, szinte csak néhány másodperig szabad, majd még az úttest feléig sem jutunk el  máris ismét pirosra vált. Na, ekkor jön futás a túloldalig.

Malajzia - Kuala Lumpur utcakép

Közlekedés taxival

Az egyik legolcsóbb megoldás. (Malajziában a benzin ára 2 ringgit = nagyjából 140 forintnak felel meg.) A szállodánál várakozó taxisok közül az egyikük, előre kialkudott áron elvitt az összes nevezetességhez, ami az aznapi listánkon volt, sőt így jutottunk el a Batu Caves-hez is, amit amúgy meg kihagytunk volna.

A taxis – egyben aznapi idegenvezetőnk - felajánlotta, hogy 180 ringgitért elvisz az északon kimagasló Batu Caves-hez, majd a város átellenes oldalán, egy dombon található Thean Hou Temple – kínai templomhoz is, végül a Merdeka térre, majd ahonnan ezután gyalogosan folytattuk utunkat. Bónuszként azért még belefért a királyi palota is, taxisunk odakanyarodott még pár fotó erejéig ide is. Mivel bemenni nem lehet, ennél többet nem is érdemes áldozni rá.

Batu Caves  

Kuala Lumpurtól 13 kilométerre, északra található hatalmas mészkőbarlangban ez a hindu szentély. A tövében, egy monumentális, közel 43 méter magas hindu istenségszobor. Ez az aranyszobor 2006-ra készült el, mely jelenleg a világon a második legnagyobb.

Malajzia - Kuala Lumpur, Batu Caves

A városnéző túránkból majdnem kihagytuk, mert pár nappal korábbi látogatók tapasztalatai, online bejegyzései elvették a kedvünket. A képek amúgy nem adják vissza, de tényleg eléggé koszos és szemetes, helyenként büdös is. A rengeteg szemtelen, élelmiszerre vadászó majom társaságában jutunk fel a rendkívül meredek 272 lépcsőn a Batu barlangokig és a barlangtemplomig.

Felérve tárulnak elénk a helyenként 100 méteres belső magasságú barlangok, melyeket több méter hosszú mészkőnyúlványok díszítenek. A nem sokkal több, mint egy évszázada felfedezett barlangok, egyik járatába épült a hindu szentély.

A Batu barlangokban zajlik január és február hónapokban a Thaipusam-fesztivál. Ekkor 800 000 – 1,5 millió hindu zarándok keresi fel a barlangtemplomokat. (Mi nem sokkal ezután jártunk erre, lehet, hogy ez volt magyarázata a szemétnek.)

Azért kár lett volna kihagyni. Amire viszont figyeljünk, rövidnadrág, rövid szoknya viselet nem ajánlott nőknek, a lépcsők alján a túl rövid ruházatú látogatóknak 5 ringgitért egy kendőt kell bérelni a lábuk takarására. Visszaérve ebből 3 ringgitetet visszaadnak.

Thean Hou Temple – kínai templom

A város délnyugati dobjának tetején álló háromszintes templom, Malajzia egyik legnagyobb és legfiatalabb kínai temploma. Tömegközlekedéssel még nem érhető el, gyalogosan elég meredek út vezet fel, ezért is döntöttünk még reggel, hogy taxival megyünk. Itt viszont elképesztő rend, csend és tisztaság volt. Mielőtt a főszentélybe léptünk, le kell vennünk a cipőnket és a bejáratnál kellett hagynunk.

Merdeka Square, avagy Függetlenség tere

Malajzia, Kuala Lumpur Merdeka tér

Ez a hatalmas, füves Merdeka tér (avagy Függetlenség tér) Kuala Lumpur gyarmati negyedének szívében található, melyet minden irányból valamilyen kötelező látnivaló határolja. Korábban krikett mérkőzéseket és felvonulásokat tartottak itt és amúgy itt kiáltották ki Malajzia függetlenségét. Innen tovább már gyalogosan a Központi Piac – Central Market következett.

Központi Piac – Central Market

A piacon rengeteg egzotikus gyümölcsöt duriánt, sárkánygyümölcsöt, hatalmas kókuszdiókat árulnak, persze minden más mellett. Ruházatot, hamis cipőket, szemüvegeket, mindenféle műanyag kacatokat is változó árakon vásárolhatunk.

Néhány sarokkal odébb a kínai piacon pedig különböző thai, kínai, japán, maláj éttermekben és kifőzdékben ehetünk kedvünkre. Itt mintha egy egészen más városba, világba csöppentünk volna, a toronyházak ritkábbak, jellemző az egy-két szintes, régi lepukkant épület. Erre azért már érdemes jobban megnézni, hogy hol eszünk és mit.

 Bukit Bintang

Gyakorlatilag egy pláza ahol egymást érik a boltok az éttermek és a kifőzdék. Minket nem nyűgözött le túlságosan. Innen egy légkondicionált, üveges folyosórendszeren, talán 1,5 km – 2 km-en keresztül gyalogosan a Petronas-torony egyik oldalsó bejáratához juthatunk vissza.

Malajzia - Kuala Lumpur Bukit Bintang

Három nap nem túl sok, de éppen elég belekóstolni egy ilyen sokszínű délkelet-ázsiai város hétköznapjaiba. A fekete burkában járó muszlim asszonyok, kendős maláj lányok, a város etnikai, vallási, gasztronómiai sokszínűsége lenyűgöző. A gigantikus méretű toronyházak, a magasvasút, az állandó, éjszakákba nyúló építkezés, az égig érő pálmák, a februárban virágzó színes virágok, a rengeteg egzotikus madárfaj, az emberek mosolya pedig sokáig velünk marad még. Itt ugyanis szinte mindenhol, mindig mosolyogtak ránk az emberek, mely nagyon hamar ránk is átragadt.

Folytatjuk. A folytatásban négy nap Langkawi-szigetén.

Galéria

.