Heves vihar közeleg, Németországon már átvonult, ott emberhalált okozott

2017.06.22. 21:41

Pénteken délután heves zivatar, igen erős szél, jégeső várható.

Heves vihar vonult át csütörtökön Németország északi részén károkat és közlekedési fennakadásokat okozva, egy ember meghalt.

    Az áldozat egy 50 éves férfi, aki a mikrobuszában próbálta átvészelni az óránkénti több mint száz kilométeres sebességű széllel lecsapó vihart az Alsó-Szászország tartományi Uelzen térségében, de a járműre rádőlt egy kicsavarodott fa. Mellette ülő felesége könnyebb sérüléseket szenvedett.
    A viharos szél máshol is fákat döntött ki, és megrongált áramvezetékeket. Az ICE nagysebességű vonatok pályahálózatának Hamburgot, Berlint és Hannovert összekötő szakaszain le is állt a közlekedés a leszakadt vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt.
 A berlini nemzetközi repülőtereken több járat jelentős késéssel indult el a heves esővel, jégesővel érkezett vihar miatt.

Első-, és másodfokú figyelmeztetés több megyére
Péntekre az összes megyére kiadtak első-, másodfokú figyelmeztetéseket a hőség, illetve a heves zivatar veszélye miatt. A meteorológiai szolgálat azt írta: pénteken északnyugaton a napi középhőmérséklet már a 27 fokot is több helyen elérheti. A maximumok 31-36 fok között alakulnak.

Pénteken délután heves zivatar, jégeső várható
 Emellett pénteken a nap második felében többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban az északkeleti megyékben és a Dunántúl középső és déli részén, később a déli országrészben tombolhatnak igen heves zivatarok, amelyeket a felhőszakadás mellett károkozó (akár 100 kilométer/órás erősségű szél) kísérhet, és akár több centiméteres jégszemek is hullhatnak belőlük kisebb körzetekben.

 

.