Hirdetés

Négy embert lőtt le egy ámokfutó egy Moszkva közeli faluban

2017.06.11. 12:31

Tűzpárbajt vívott rendőrökkel is, kézigránátokat dobott rájuk.

Hirdetés

Lelőtt négy embert egy Moszkva közeli faluban egy feltehetőleg kábítószer vagy alkohol hatása alatt lévő, 49 éves férfi, tűzpárbajt vívott rendőrökkel, végül lelőtték - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.

    Igor Zenkov szombat délután a háza ablakából lövöldözni kezdett Szajga típusú vadászpuskájával gyanútlan járókelőkre és a szomszédjaira, a Moszkvától 20 kilométerre délnyugatra lévő Kratovo faluban. Az elbarikádozott épület éjjel kigyulladt a támadó és a riadóztatott rendőrök között kibontakozott tűzharcban, de Zenkovnak sikerült kimenekülnie belőle.

    A rendfenntartók erősítést kaptak, végül a rendőrség és a nemzeti gárda összesen 200, páncélozott járművekkel is támogatott tagja kerítette be és lelőtte a fegyverest. Zenkov a többszöri felszólítás ellenére nemhogy nem volt hajlandó megadni magát, de kézigránátokat dobott a rendfenntartókra. Belügyi forrás szerint 14 robbanás történt.

    A halálos áldozatokon túl további két civil és négy rendőr is megsebesült az incidensben.
    A rendőrség gyanúja szerint a büntetlen előéletű férfinak konfliktusa lehetett a családjával vagy a szomszédjaival, ezért veszíthette el fejét. A Komszomolszkaja Pravda című újság helyszíni forrásokra hivatkozó újságírója azt állította, hogy Zenkov szerint az egyik szomszéd túl magas házat épített, amely "eltakarta előle a napot". A Life hírportál úgy értesült, hogy a férfit a közeli autószerelő műhely zaja hozta ki a sodrából.

    Felmerült az alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság, sőt, a delirium tremens lehetősége is. Környezetében úgy tudják, hogy a férfinak pszichikai problémái lehettek.
    Sajtóértesülések szerint Zenkov korábban a rendkívüli helyzetek minisztériumának alkalmazottjaként Csecsenföldön vagy Afganisztánban szolgált.
    Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter, aki helyszínen személyesen felügyelte a hét órán át tartó kratovói műveletet, bejelentette, hogy az ügyben vizsgálat indult.
    Oroszországot az előző hétvégén egy Tver környéki faluban elkövetett mészárlás rázta meg. Akkor Redkinóban Szergej Jegorov villanyszerelő 9 ember lőtt agyon, feltehetően sértődöttségből és ittasan.

.