Hirdetés

900 ingyenes ivókút üzemel Bécsben
© Novotny/MA 31

900 ingyenes ivókút üzemel Bécsben

Eurokomm

2017.07.22. 16:25

Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű víz folyik, amelyből az elmúlt pár napban rekordmennyiséget fogyasztottak a tikkadt bécsiek.

Hirdetés

Bár ma van az osztrák ivóvíz napja, a bécsiek vízfogyasztása a városban tomboló hőhullám miatt már napokkal ezelőtt túllépte a 2015-ös rekordot, a napi 500.000 m³-t. Az osztrák főváros ivóvizének minősége legendás, ugyanis valódi alpesi forrásvíz folyik a csapból. „Nincs még egy olyan milliós város, mint Bécs, ahol a legjobb minőségű víz egyenesen a hegyekből érkezik.

Az ivókutak pedig bárhol, bármikor és ingyenesen biztosítják minden járókelőnek a hozzáférést a tiszta ivóvízhez.“, mondta el Ulli Sima környezetvédelemért felelős városi tanácsnok. Hogy a bécsiek még sokáig élvezhessék a kiváló minőségű csapvizet, a város évi 50 millió eurót költ a vízvezeték hálózat karbantartására, és további mintegy 15 millió eurót a forrásvidékek védelmére.

A városban található állandó ivókutak mellett kánikulában az „Igyál vizet!“ (Trink Wasser!) program keretében mobil kutakat is felállítanak. A már messziről is jól látható, három méter magas fémoszlopokat a város legforgalmasabb pontjain álló vízcsapokhoz csatlakoztatják. A mobilkutakat először a 2008-as Labdarúgó Világbajnokság nézőterén vetették be, ám a vb után hamar elterjedtek a városban is. Idén nyáron már összesen 900 ivókút várja a szomjas járókelőket – a hozzá legközelebb eső vízvételi lehetőséget pedig mindenki egy kattintással megkeresheti a város honlapján található térképen.

Térkép: www.wien.gv.at/stadtplan

.