Hirdetés

Ausztriában egyre jobb üzlet migránsnak lenni
Regisztrációjára vár egy bevándorló - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ausztriában egyre jobb üzlet migránsnak lenni

2017.08.28. 18:38

Növekszik a menekülteknek folyósított szociális támogatások összege Ausztriában. A menekülteknek folyósított családtámogatási hozzájárulás 2015-höz viszonyítva idén megduplázódott.

Hirdetés

Növekszik a folyósított szociális támogatások összege Ausztriában, mert a jövőben több lesz a pozitívan elbírált menedékkérelem, amelyekkel igényt tarthatnak a juttatásokra.

Az osztrák parlament költségvetési bizottsága megállapította, hogy a korábban bejelentettekhez képest már most nagyobb a menekültekre fordítandó kiadások összege Ausztriában. Korábban a pénzügyminisztérium 1,7 milliárd euró költséggel számolt, azonban a bizottság megállapítása szerint kétmilliárd euró feletti kiadásra kell számítani. Tavaly 1,8, tavalyelőtt egy-, 2014-ben félmilliárd euró volt a menekültügyi kiadás - írta hétfőn a Der Standard című osztrák lap.

A bizottság indoklása szerint a pénzügyi tárca a hadsereg támogató bevetéseinek, a bírósági eljárásoknak és a családtámogatásoknak a terheit nem számolta hozzá az éves összeghez. A menekülteknek folyósított családtámogatási hozzájárulás 2015-höz viszonyítva idén megduplázódott, 434 millió eurót utalnak erre a célra. A menekültekkel foglalkozó hatóságok és bíróságok költségei is megnövekedtek, az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) éves költségvetése 2017-ben 964 millió eurót tesz ki, amely több mint kétszerese a 2014-esnek.

A Der Standard megállapítása szerint a kiadások tovább növekedhetnek, amennyiben még több kérelmet fogadnak el az osztrák hatóságok. A parlament költségvetési bizottsága szerint a menekültügyi költségek 2019-ben kezdenek el csökkenni. A lap a szociális ügyi minisztérium számaira hivatkozva ismertette továbbá az is, hogy a szociális támogatásban részesülők valamivel több mint egyharmada tudna elhelyezkedni az osztrák munkaerőpiacon. Eszerint 2016 októberében nagyjából 220 ezren részesültek támogatásban, 64 százalékuk tartozott a keresőképes korosztályhoz. E csoport 41 százaléka azonban rokkantnyugdíjas, beteg vagy hozzátartozójának ápolásával foglalkozó volt.

.