Hirdetés

Földrengés volt déli szomszédunknál

Földrengés volt déli szomszédunknál

2017.08.10. 21:58

Több kisebb földrengés volt az elmúlt napokban.

Hirdetés

Horvátországban kisebb pánikot keltett, hogy Fiume (Rijeka) környékén többször is rengett a föld az elmúlt két napban, de a horvát szeizmológiai intézet megnyugtatta a lakosságot, hogy az országban a földmozgások nem ritkák, és nem jelentenek kirívó eseményt.

    Mint közölték: az Adriai-tenger partján fekvő Velebit-hegységben gyakran fordulnak elő földrengések, de mivel lakatlan területről van szó, ezek nem kerülnek be a hírekbe.
    A jelenlegi rengések, amelyek augusztus eleje óta többször előfordultak Fiume környékén és Peljesac szigetén, az előző évekhez képest nem számítanak rendkívüli eseménynek, és nem okoztak anyagi károkat - tették hozzá.

    Az első nagyobb rengés, amelynek hipocentruma Fiumétől 18 kilométerre keletre volt a tenger alatt, kedden fél tizenkettőkor volt érezhető a Kvarner-öbölben. A Richter-skála szerint 4,1-es fokozatú földmozgás néhány másodpercig tartott, és óriási robajjal járt. Azóta folyamatosak a kisebb utórengések, az elmúlt két napban tizennégyszer rengett a föld a kikötővároshoz közeli településeken és szigeteken, a szakemberek szerint azonban nincs ok pánikra.

    Horvátországban az egyik legsúlyosabb, 7,6-os erősségű földrengés 350 éve, 1667. április 6-án volt Dubrovnikban, és majdnem az egész várost elpusztította. A lakosság fele, mintegy 3000 ember vesztette életétét. Egy 6,3 erősségű földrengés 1880-ban Zágrábot is érintette. Az ezt követő egy évben 185 utórengést jegyeztek fel a fővárosban, a lakosság egy része Bécsbe, Grazba, Mariborba, Celjére, Ljubljanába és Triesztbe települt át.

.