Hirdetés

Már Szíria felett repül a leggyorsabb magyar gólya
http://www.satellitetracking.eu/inds/showtable; Északi gólyahír Facebook-oldala

Már Szíria felett repül a leggyorsabb magyar gólya

2017.08.23. 11:57

A gólyák gyülekezése augusztus elején kezdődik és csapatokba verődve augusztus 20-30 között indulnak útnak; az idősebb gólyák viszont csak szeptember elején.

Hirdetés

A fehér gólya vonulási útvonala és telelőterülete a gyűrűzési eredményeknek köszönhetően jól ismert. A gyülekezés augusztus elején kezdődik, és a kisebb-nagyobb csapatokba verődött fiatal gólyák augusztus 20-30 között indulnak útnak, az öregek viszont csak szeptember elején. Vitorlázó repülők lévén a szárazföld felett kialakuló felszálló légáramlatokat kihasználva haladnak dél felé.

A jeladóval felszerelt Báró évek óta a legkorábban telelésre induló és legkorábban érkező fehér gólyáink egyike. Idén is gyors volt: ma már Szíria fölött szeli a levegőt. Tőle nem sokkal lemaradva repül Hajdú, egy másik megfigyelt gólya, hamarosan mindketten Damaszkusz fölé érnek.

A legtöbb gólya még csak gyülekezik, hogy nekivágjon a hosszú vándorútnak a telelőhelyek felé. Báró viszont nem a legnépszerűbb telelőterületeken, azaz Szudánban és Csádban tölti a téli hónapokat, hanem csak Izraelig repül el.

Kép: satellitetracking.eu/inds/showtable

Báró valószínűleg egy nagyobb társasággal repül, ezen a linken követni is lehet útjukat.

Kép: satellitetracking.eu/inds/showtable

Forrás: Északi gólyahír

Galéria

.