Hirdetés

Irma elment, most Maria hurrikán pusztít a karibi térségben (videóval)
instagram.com, video: Fox News

Irma elment, most Maria hurrikán pusztít a karibi térségben (videóval)

2017.09.20. 19:47

Lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán.

Hirdetés

Lecsapott az Egyesült Államok társult államára, Puerto Ricóra a négyes kategóriájúra gyengült, ám továbbra is rendkívül veszélyes Maria hurrikán - jelentette szerdán az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

Az NHC közlése szerint a hurrikán a szigetország keleti felében található Yabucoa településnél érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel, és jelenleg óránként 16 kilométeres sebességgel halad tovább északkeleti irányba.

“Soha nem láttunk még ilyen vihart” – mondta a telefonon keresztül Ricardo Rossello Puerto Ricói kormányzó az NBC hírcsatorna Today című műsorában.

A karibi szigetország meteorológiai szolgálatának előrejelzése szerint a felhőörvény az elkövetkezendő 2-3 órában éri el Puerto Rico fővárosát, San Juant, óránként 185 kilométeres vagy akár annál is nagyobb sebességű széllökésekkel.

A meteorológiai szolgálat ezenkívül árvizek kialakulásának veszélyére figyelmeztette a lakosságot az ország több részén az után, hogy az elmúlt időszakban több mint 203 milliméter csapadék esett és várhatóan még esni fog.

Időközben a Dominikai Közösség miniszterelnökének egyik tanácsadója bejelentette, hogy hét halálos áldozatot követelt a Dominica szigetére helyi idő szerint kedd éjfél lecsapó Maria hurrikán. A vihar gyakorlatilag “telibe találta” a Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal), volt brit gyarmatot, amely 1978-ban nyerte el függetlenségét.

A hurrikán kedden végigsöpört a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén is, ahol a hatóságok legfrissebb jelentései szerint ketten vesztették életüket a végigvonuló vihar pusztításai nyomán. Ezzel együtt összesen kilenc ember életét követelte már a karibi térségben a hurrikán.

 

.