Hirdetés

Tűzvész Kaliforniában: a Nemzetközi Űrállomásról is látható a füst
MTI/AP/Ventura megyei tűzoltóság/Ryan Cullom

Tűzvész Kaliforniában: a Nemzetközi Űrállomásról is látható a füst

2017.12.07. 19:31

Ötvenezer embert evakuáltak, 150 lakóház veszett oda, 12000 épület veszélyben van.

Hirdetés

Továbbra is tombol Kaliforniában a Thomas névre keresztelt tűz: Ventura megyében 150 lakóház veszett oda, 12000 épület veszélyben van, és eddig ötvenezer embert evakuáltak, és a menekítés csütörtökön is folytatódott.

Vörös riasztás, szükségállapot és kijárási tilalom van érvényben Kaliforniában, a páratartalom alacsony és a szél is erős.

Los Angeles környékén helyi vészhelyzetet hirdetett a polgármester, kétszázötvenezer embert evakuáltak ebből a megyéből. Dél-Kaliforniában, a tűzzel érintett területen sok magyar él, eddig nem kért senki segítséget Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusától.

A Santana szél okozza az óriási tűzvészt, a füst miatt – ami a Nemzetközi Űrállomásról is jól látható – olyan mértékű a levegő szennyezettsége, hogy a hatóságok azt tanácsolják, mindenki viseljen maszkot. 260 iskolában szünetel a tanítás péntekig.

A füstszag egész Los Angelesben és környékén érezhető.

A szomszédos államokból tűzoltóautók százai csatlakoznak a dél-kaliforniai tűzoltókhoz. Telefonos riasztás érkezett, melyben arra figyelmezették a Los Angeles-i lakosokat, hogy extrém erejű szél érkezik, mindenki legyen éber. Szombatig van érvényben a vörös riasztás, vagyis marad a kialakult vészhelyzet, nem változik az időjárás.

Sokan menedékhelyeken vészelik át ezt az időszakot, vagy barátoknál, ismerősöknél, szállodában húzzák meg magukat. Ahol kötelező evakuálás lép életbe, a rendőrség házról házra riasztja a lakosokat.

Habár az emberek rendszerint háziállataikat is mentik, egy farmon 30 ló veszett oda a tűzben.

Donald Trump amerikai elnök együttérzését fejezte ki a tűzben érintett nyugati parton élőknek, és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a mentésben.

.