Hirdetés

Autósok ezrei ragadtak a hóban Spanyolországban
hirado.hu

Autósok ezrei ragadtak a hóban Spanyolországban

2018.01.09. 09:37

Hétfőre hó lepte be a Szahara homokbuckáit is.

Hirdetés

Szombat éjjel több ezer autós ragadt az utakon, a havazás és a hófúvások miatt Madrid közelében. Az autósok felháborodtak a tájékoztatás és az utak tisztításának hiánya miatt. A közútkezelő igazgatója a sofőröket hibáztatja, az ellenzék pedig a kormányzó Néppártot vonná felelősségre – derült ki az M1 Híradójából.

A spanyol hadsereg hókotrója tisztította az utat vasárnapra virradó éjjel a Madrid és Segovia kozötti autópályán. A fegyveres erők különleges, vészhelyzet esetén bevethető egységének tagjai lapátokkal szabadították ki az autókat, és kézzel tolták odébb a megfeneklett járműveket.

A hóvihar szombaton csapott le Spanyolországra, és mintegy kilencven kilométernyi autópályát tett járhatatlanná. A vízkereszthez kapcsolódó ünnepségek miatt rengetegen voltak az utakon. Autósok ezrei ragadtak a hóban, és a legtöbben nem voltak felkészülve a helyzetre. Sokan 18 órát vártak ennivaló és elég üzemanyag nélkül a szabadulásra. A hatóságok a vihar után lezárták az érintett utakat, a dugókban ragadt autósok viszont sehonnan nem tudták meg, meddig kell várakozniuk.

A tájékoztatás hiányára szinte egységesen panaszkodtak a közlekedők, akik nem értették, miért nem figyelmeztetett senki a járhatatlan utakra. Sokan azt sem értették, hogy a fizetős autópályák és egyszerű közutak kezelői is alig tettek valamit az utak megtisztításáért. A spanyol úthálózatért felelős közlekedési igazgatóság vezetője azonban az autósokra hárította a felelősséget.

Ebből a megjegyzésből hétfőn politikai botrány alakult ki. Az ellenzéki szocialista párt a parlament elé akarja idézni a néppárti belügyminisztert. Kezdésnek pedig azt várják tőle, hogy hozza magával a főigazgató menesztéséről szóló döntést.

Az Atlanti-óceán felől érkező hideg légtömeg azonban nem csak Spanyolországban okozott szokatlan időjárást, Algériában hétfőre hó lepte be a Szahara homokbuckáit. A szomszédos Marokkóban pedig kemény, mínusz 9 Celsius fokos hideget és erős havazást okozott és nem csak az Atlasz-hegységben, ahol nem szokatlan a hóesés, hanem a nyugati, és a Földközi-tenger mentén fekvő területekre is fehér lepel borult.

 

.