Több ezren tüntettek Romániában

2018.01.20. 21:14

Az Egyetem téren - az 1989-1990-es kommunista-ellenes megmozdulások történelmi helyszínén - gyülekeztek a bukaresti tüntetők.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében, a bírói hatalom politikai befolyás alá helyezése ellen kezdődött ellenzéki tüntetés szombat délután Bukarestben és Románia más városaiban.

A korábbi kormányellenes demonstrációktól eltérően nem a kormány székháza előtt, hanem az 1989-1990-es kommunista-ellenes megmozdulások történelmi helyszínén, az Egyetem téren gyülekeztek a bukaresti tüntetők.

A téren több ezren gyűltek össze, megbénítva a járműforgalmat a belvárosban. A tüntetők “Mindenki az igazságszolgáltatásért” feliratú táblákkal érkeztek, a tér “Igazságot, nem korrupciót”, “PSD a vörös pestis” skandálásoktól hangos.

Az úttest elfoglalását megelőzően kisebb dulakodás alakult ki a tüntetők és az őket a járdán tartani próbáló csendőrök között. Lökdösődés volt az aluljáróban is, ahonnan a rendfenntartók egy ideig nem akarták a felszínre engedni a metróval érkezőket. A csendőrség több rendbontót, illetve olyanokat, akinél fegyverként használható tárgyakat találtak, előállítottak.

Miután sikerült elfoglalniuk az úttestet, lenyugodtak a kedélyek, a tüntetők a parlament épülete elé vonultak, mire odaértek, létszámuk a sűrű havazás ellenére több tízezerre duzzadt.

A résztvevők itt, „Tolvajok, tolvajok” skandálással fejezték ki megvetésüket a politikusok iránt, majd telefonjaik fényét egyszerre felgyújtva jelezték, hogy éberségük nem lankad, továbbra is figyelik a hatalmon lévők minden mozdulatát.

A bukaresti tüntetők kilenc óra után rendbontás nélkül elkezdtek szétszéledni.

A vidéki tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai már szombat déltől kezdődően megérkeztek a román fővárosba, ahol – a pályaudvaron és buszállomásokon – bukaresti szervezők lelkes fogadtatásban részesítették őket. Már délelőtt megérkezett Bukarestbe az a kolozsvári, Remény menete elnevezésű csoport, amely január 10-én kezdte meg zarándoklatát, és gyalog tette meg a Bukarestbe vezető 450 kilométeres utat.

Romániában immár egy éve szerveznek kisebb-nagyobb tüntetéseket a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen azok a civilek, akik szerint a kormánypárt a korrupt politikusok megmentése érdekében akarja átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot.

A tavaly februári százezres megmozdulások elcsendesedése után ősszel szerényebb méretekben kezdődött újra a demonstrációsorozat, amikor a kormánypártok már nem sürgősségi kormányrendelettel, hanem parlamenti eljárással láttak neki terveik valóra váltásához.

A szombati demonstráció dátumát a szervezők már az óévben kitűzték, jóval azelőtt, hogy tudomásuk lehetett volna a január elején kipattanó kormányválságról, és arról, hogy Viorica Dancila EP-képviselő személyében olyan politikus kap kormányalakítási megbízást Romániában, aki tavaly az Európai Parlament szószékéről vette védelmébe a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a tömegtüntetések hatására később visszavont, elhíresült 13-as kormányrendeletet.

A szombatra meghirdetett bukaresti tüntetésig sem szüneteltetek a kisebb létszámú megmozdulások. Ezek közül egy nagyszebeni akciósorozat kapott nagyobb médiavisszhangot, ahol 25 napon keresztül minden délben félórás néma tüntetésre gyűlt össze a Látunk titeket elnevezésű csoport több tucatnyi tagja, akik nap mint nap a kormánypárt (PSD) helyi székházával szemben sorakoznak fel.

A Minden út Bukarestbe vezet – a mi nemzedékünk forradalma címmel meghirdetett Facebook-eseményre a virtuális térben több mint húszezren jelentkeztek be. A bukaresti demonstrációval egy időben Románia csaknem minden nagyobb városában tüntetéseket szerveztek az igazságszolgáltatás leigázása elleni fellépés jegyében, és az emigrációban élő románság is szolidaritási megmozdulások tucatjait hirdette meg szerte Európában.

.