Ha mi megállunk, megáll a világ - Országos sztrájkra készülnek a nők Spanyolországban

2018.03.04. 16:47

Országos sztrájkra készülnek a nők Spanyolországban március 8-án, a nemzetközi nőnapon.

Országos sztrájkra készülnek a nők Spanyolországban március 8-án, a nemzetközi nőnapon.

 "Ha mi megállunk, megáll a világ" - ezzel a jelszóval hívta életre a nagyszabású megmozdulást az 8M Bizottság nevű szervezet, amely több száz, a feminizmust támogató civil szervezetet tömörít.
    A munkabeszüntetéssel követelik a nemek közti egyenlőség megvalósulását, a nők jogainak elismerését és tiszteletben tartását, a bérkülönbségek megszüntetését, a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakkal szembeni szigorú fellépést. 

Továbbá azoknak a "láthatatlan" feladatoknak - a házimunkának, gyereknevelésnek - az elismerését, amelyeket a nők azután végeznek, miután hazaérnek a munkahelyükről.
 A 24 órás sztrájk részeként több spanyol nagyvárosban lesznek utcai megmozdulások, tüntetések.
 A szervezők kérték, hogy azok a férfiak, akik támogatják a kezdeményezést, ne azzal tegyék, hogy szintén sztrájkba lépnek, hiszen a napnak épp az a célja, hogy megmutassák: mi történik, ha a nők egy napig nem dolgoznak.
 

A munkabeszüntetést támogatják a dél-európai ország legnagyobb szakszervezetei, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT), valamint a spanyol parlament több baloldali pártja, továbbá Manuela Carmena, Madrid polgármestere és Ada Colau, Barcelona polgármestere is.

.